Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори

  • 07 януари 2021 11:20

  • 327
  • 0
Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори
© Pixabay

Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка. За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г., и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и пред медии във Варна.

Тя информира още, че от 1-ви януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка.

Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.

Николова се срещна с представители на туроператорски и турагентски организации

Вицепремиерът съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г.

Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност, заяви министър Николова.

Последвайте канала на

327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини