СЗО с коментар опасни ли са зимните курорти и карането на ски

  • 01 декември 2020 06:34

  • 1827
  • 2
СЗО с коментар опасни ли са зимните курорти и карането на ски
© Pixabay

Докато няколко европейски държави затвориха ски курортите си, за да спрат разпространението на Ковид-19, изпълнителният директор за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) д-р Майкъл Райън заяви, че рискът от заразяване с новия коронавирус, докато човек кара ски, вероятно е минимален, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Предполагам, че няма много хора да се заразят, докато хвърчат със ските си по пистите", каза д-р Райън на брифинг на СЗО в понеделник.
Преди СЗО е казвала, че коронавирусът се разпространява много по-лесно навън, защото се носи във въздуха. Ограниченията, наложени за забавяне на разпространението на Ковид-19, затвориха лифтовете в Италия, Франция, Германия, Австрия и на други места, припомня АП.

Д-р Майкъл Райън каза, че опасността от заразяване с новия коронавирус при каране на ски идва от много други дейности, свързани с този спорт.

 

"Истинските проблеми ще дойдат от летищата, автобусите, които превозват туристите до и от ски курортите, ски лифтовете и местата, на които хората се събират заедно", каза д-р Райън. Той посочи, че социалните контакти на закрито след каране на ски са особено рискови.

По-рано тази година ски курорти във Франция, Италия и Австрия се оказаха сред няколкото места, които са спомогнали за разпространението на Ковид-19 на континента, отбелязва АП.
Изпълнителният директор за извънредни ситуации на СЗО отбеляза, че вместо да се взема на прицел конкретен спорт, като ските или туризма, правителствата трябва да помислят как най-добре да намалят контактите между хората, за да попречат на разпространението.

"Проблемът е във всяка дейност, която включва голям брой хора, движещи се в концентрирано пространство", каза д-р Райън. Той отбеляза, че общественият и други видове транспорт трябва да се управляват много внимателно.

Миналата седмица СЗО за първи път от септември регистрира намаляване на случаите на Ковид-19 на световно равнище, като отдаде това на ефективността на ограничителните мерки в Европа. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства новината, но призова към предпазливото й интерпретиране.

Марияна Николова разговаря с гръцкия си колега

Тедрос каза, че предстоящият период на ваканции трябва да накара хората да се замислят добре как да прекарат празниците по време на пандемията.
"Не си заслужава да поставиш в риск семейството, приятелите и себе си. Всички ние трябва да се замислим с чий живот си играем с решенията, които вземаме", предупреди генералният директор на СЗО.

Последвайте канала на

Novini.bg
1827 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Georgi

2020.12.07 | 21:34

2
Da vzemat zaem ot neobiknovenite.
Оня с коня

2020.12.01 | 07:08

1
Да де ама обикновените хора нямат пари за ски,

Добави коментар

Водещи новини