ДДС за ски-съоръженията става 9%

  • 18 ноември 2020 13:21

  • 455
  • 2
ДДС за ски-съоръженията става 9%
© Pixabay (архив)

ДДС за лифт-съоръженията става 9 процента, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, съобщи днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна". Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в крайморския град, са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията от Ковид-19.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, посочи Георгиева. По думите ѝ през лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято. Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева, допълни Георгиева. По думите ѝ в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г., каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

Марияна Николова пред турски туроператори: България има прекрасни възможности за зимни спортове

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, посочи Георгиева. По думите ѝ съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири, уточни Георгиева. Тя допълни, че е създадена работна група, която до края на годината да направи предложението, което да бъде депозирано пред вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Novini.bg
455 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2020.11.19 | 15:13

2
Ще се карат ски на Банско и Боровец!
alf

2020.11.18 | 15:13

1
в румъния на перфектен лифт модел 2019 чисто нов за да покараш ски плащаш 5 лв билетче за 2 часа 10 лв за 4 часа 15 лв а тука ми искат 60-70 лв на ден билетче 25 -30 лв за кво говориме ако не намалят цените наполовина няма да има никви туристи еня ме колко е ддс то

Добави коментар

Водещи новини