Ски сезонът в условия на пандемия е възможен, според хотелиери в Родопите

При продължаващата епидемия, прогнозите за ски сезона в Родопите са изключително условни и зависят от предпочитанията на българските туристи, категорични са хотелиери от курортните зони в област Смолян. Повишеният туристически поток към дестинациите за селски туризъм в областта през лятото показа, че родните туристи преоткриват Родопите, ограничавайки се от пътувания в чужбина, според Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм.

Според нея отмяната на ваканционните планове по време на пандемия променя поведението на българския турист, завръщайки се към курорти в страната и по-активни форми на почивка сред природата. Резервациите вече са преобладаващо в последната минута, а около 90 процента от туристите организират ваканциите си без посредничеството на туроператори, обяснява Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Хотелите в Пампорово, Чепеларе и планинската област очакват за Коледа и Нова Година главно български туристи. Оптимистичните прогнози са, че в ски курортите ни ще се насочат онези българи, които традиционно прекарват зимната си ваканция в Австрия, Франция, Италия и други европейски дестинации, според Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет в Чепеларе и на Регионалната туристическа асоциация "Родопи", предаде БТА.

Марияна Николова представи потенциала на дестинация България пред инфлуенсъри от Германия
Пътуващите зад граница през отпуските си българи вече напълниха през лятото местата за селски туризъм в Смолянска област, обяснява Снежана Орлова. По нейни наблюдения този тип летовници откриват и себе си като по-скоро спортуващи туристи, отколкото като част от обичайните ол-инклузив програми. Повече импровизират, тъй като и самите условия налагат планиране на почивка и ваканция ден за ден, допълва планинският водач.
Спад в ранните записвания за зима 2020-21 се наблюдава по отношение на всички чуждестранни пазари, обясняват хотелиери от Пампорово. Най-сериозно е намалението при британските групи, под въпрос се очертава и осигуряването на чартъри за руски туристи. И през тази зима Пампорово очевидно ще разчита на български клиенти и на туристи от съседни балкански държави.

Заради неяснотите около налагане на нови епидемични рестрикции, туристите предпочитат да резервират почивката си в последния момент. Преобладаваща част разчитат на директна резервация онлайн без туроператорски услуги.

"Не считам, че туроператорите трябва да отпаднат, те също се инвестирали много, така че е нужно да се помисли да бъдат подпомогнати и те като бизнес", допълва Мариан Беляков.

Новите ограничения в епидемичната обстановка доведоха до отмяна на резервации за почивки в близките седмици, твърди Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. Около 70 на сто от резервирани посещения за ноември отпадат след новата паника около пандемията.

Запазването на места за Коледа и Нова година върви с по-сигурни темпове. В Етнографския комплекс отчитат около 15 процента по-слаб туристически поток през летните месеци, както и висока заетост на хотелските места през септември до средата на октомври.

Министър Николова проведе работна среща с най-големите турски сдружения в областта на туризма

Спазвайки противоепидемичните мерки, в Пампорово подготвят новия ски сезон с множество инвестиции в дигитални услуги. Въвежда се нова платформа за директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уеб магазин. От курорта гарантират, че са взети всички мерки за сигурността на туристите в условията на пандемия.

Коментари

  1. 2020.11.03 | 16:58
    Още малко и ще става за ски на Банско! Дано да има възможност за по-дълъг сезон тази зима!
  2. 2020.10.30 | 07:35
    НЕ не е възможен при пандемия нито в Родопите, нито в Банско. Всички вкъщи и Фуудпанда до побъркване.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет