Пещера Венеца - една от стоте, които се намират в района на Белоградчик

27 октомври 2020 16:21

Пещера Венеца - една от стоте, които се намират в района на Белоградчик
© Pixabay
1064 1

Пещерата Венеца е една от стоте, които се намират в района на Белоградчик. За нея се разказва в един от клиповете, които са част от инициативата на Министерството на туризма и Асоциацията на екскурзоводите за популяризиране на малко познати обекти, съобщиха от министерството.

Открита е случайно през 1970 година, но става достъпна за посетители едва през 2015 година. Денивелацията от входа до най-долната зала е 26 метра под земята, при постоянна температура от 10 градуса, разказват от ведомството.

Единствената в България гора от секвои е близо до село Богослов

В пещерата могат да се видят дендрити и хеликтити, които растат хоризонтално. В причудливите им форми могат да се разпознаят множество скулптори, като тази на Богородица. Голяма част от образуванията са от оникс, който е полупрозрачен.

Съвместният проект между Министерството на туризма и асоциацията предвижда заснемане на общо 20 клипа, в които екскурзоводи разказват любопитни факти за забележителности и дестинации, които не са много популярни, но имат голям потенциал за привличане на българските и чуждестранните туристи.

Novini.bg
1064 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
!!!

2020.10.27 | 17:37

43381
Поздравления! Ето такъв тип клипове ни трябват!

Добави коментар