Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу COVID-19 в зимните курорти

  • 18 октомври 2020 18:20

  • 632
  • 0
Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу COVID-19 в зимните курорти
© Pixabay

Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в зимните курорти на България във връзка със сигурността на туристите през предстоящия сезон, съобщиха от сдружението.
Такива мерки вече обявиха Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ, се посочва в позицията от името на Красимир Гергов, председател на Националния Борд по туризъм.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Позицията за необходимостта от предприемане на общи мерки срещу COVID-19 в зимните курорти утре ще бъде депозирана до вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и и до министъра на здравеопазването д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

В нея се посочва, че мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно на всички места. Най-добрите световни практики за безопасност на туристите трябва да се приложат и в зимните комплекси у нас. Така както се спазваха през летния сезон и България не отбеляза случаи на заразени гости по Черноморието. Всички хотели в зимните курорти са инвестирали между 5000 и 30 000 лв. в епидемиологични мерки за сезона и са готови за посрещане на българи и чужденци, пише още в позицията.

От Националния борд по туризъм призоават здравните власти да не приравняват ски комплексите към конкретни области или градове с огнища на заразата, защото те са самостоятелни обекти.

"Банско не е Благоевград, Пампорово не е Смолян и Боровец не е Самоков или София. Надяваме се да не повтаряме грешки от началото на пандемията през март и да бъдат затваряни цели градове или курорти без основание!", пише още в позицията.

В нея се отбелязва още, че българските планини и зимни курорти осигуряват чист въздух. Хората няма как да се заразят по ски пистите, където са на открито и карат на разстояние един от друг. Те ползват допълнителни защитни и предпазни средства като ръкавици, шапки, каски, шалове.

Заразяването на туристи през март и април в Австрия, Швейцария, Франция и Северна Италия е станало в малки групи във вътрешни условия, а не на пистите. Това показват изследванията на здравните власти. В нито една страна няма заразени скиори по пистите и ски съоръженията, допълват още от Националния борд по туризъм.

"Призоваваме още държавата да засили рекламата на България за зимния сезон на вътрешния пазар и в страните от Балканския полуостров, които са потенциални клиенти на националните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец. По-конкретно става въпрос за пазарите Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Надяваме се всички заедно да реализираме истински зимен сезон, дори и в COVID кризата!", се заявява в позицията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини