Какви мерки ще вземат зимните ни курорти за сигурността на гостите

  • 17 октомври 2020 10:05

  • 902
  • 2
Какви мерки ще вземат зимните ни курорти за сигурността на гостите
© Pixabay

Трите големи зимни курорта у нас се готвят за старта на сезона. Те ще разчитат най-вече на българския турист. В Банско, Боровец и в Пампорово ще се спазват общите правила за превенция, наложени от здравното министерство.

„С маски в затворени пространства. В кабината също. Кабината е един вид транспорт. По седалковите лифтове също трябва да има маски”, обясни Иван Обрейков от курортен комплекс „Банско” пред Нова Телевизия.

В Боровец още за летния сезон създадоха специален щаб за превенцията срещу вируса. Консултанти са водещи епидемиолози от международна болница. Акцент през зимата ще са местата, където се събират повече хора.

Марияна Николова: Преосмислихме традиционните си представи за туризма

„По лифтовете ще се спазва дистанция. Наши колеги ще съблюдават за това. Кабините ще се дезинфекцират по нова италианска технология”, посочи Адриана Ангелова от курортен комплекс „Боровец”.

На дистанцията и дезинфекцията ще държат и в Пампорово. „Хората ще трябва да се държат на отстояние от един метър. Ще има дезинфекционни станции навсякъде - дори и в началото на лифтовите станции”, обясни мерките в курортен комплекс „Пампорово” Мариян Беляков.

Общите изискванията в българските курорти няма да отстъпват на тези в останалите големи европейски ски центрове.

„С оглед на COVID-19 имаме екип на Боровец, който в момента е в Италия и Австрия, за да търси добрите практики над това, което вече имаме”, сподели Адриана Ангелова.

Друга обща тенденция за зимния сезон са онлайн приложенията и всички електронни услуги, с които контактът между туристи и служители е минимален.

„Най-новото нещо, което ние ще имаме като тази година, е 24-часова нон-стоп продажба на карти от автомати, които ще се купуват с кредитни карти”, заяви Обрейков.

В Пампорово също от тази година ще заработи дигитална платформа за покупка на лифт карти и ски услуги.

„Онлайн зареждане на карти, които ще се получават през едни обособени пик-ъп боксове на основните ски центрове. Човек си купува картата онлайн, получава QR код, сканира го и устройството му дава лифт картата”, разясни Беляков.

Боровец не прави изключение в дигиталните услуги. Там системата работи години наред.

Проведе се работна среща за създаване на национално меню

„Хората могат да зареждат всичките си ски услуги, карти през мобилното устройство, през апликацията на Боровец и онлайн, за да избегнат опашките и струпванията. Безопасността  е водеща”, заяви Ангелова.

Зимата наближава. Макар и с по-малко чужди туристи, резервациите се трупат.

„Има много заявки. Някои хотели са резервирани изцяло за Нова година. В момента, в който имаме готови писти, отваряме”, информира Обрейков.

„Готвим се за пълен сезон. Надяваме се, че планината ще ни пази и сме сигурни”, категоричен беше Беляков.

„Както каза доцент Кунчев, няма нищо по-здравословно от това, да караш ски на открито в планината”, заключи Ангелова.

Novini.bg
902 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
леля Потка от Кърджали

2020.10.19 | 08:21

2
Най-добре ще е да махнат прозорците в хотелите и вирусът ще измръзне и ще пукне .
ben

2020.10.17 | 10:46

1
Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя .....Careerclub9.com

Добави коментар

Водещи новини