Природозащитници искат спиране на лифта до Седемте рилски езера

Природозащитници поискаха спиране на лифта до Седемте рилски езера. Екологичната организация WWF предупреждава, че масовият туризъм води до замърсяването и заблатяването на природния феномен.

От 2009 г. лифтът извозва около 150 000 туристи годишно до Рилските езера. Това прави защитената територия най-предпочитаното място за разходка в планината.

Ерозира почвата в Рила заради големия брой нарушаващи правилата туристи

Екозащитници казват, че лифтът е незаконен, настояват да бъде спрян и сезират върховния административен съд. Държавните институции отговорят, че съоръжението е построено според екологичните норми и не виждат проблем в масовия туризъм. За 10 години туристите са се увеличили драстично - от 10 000 до 15 пъти повече.

Заради човешкия натиск природозащитниците от WWF предлагат министърът на околната среда да спре със заповед лифта.

„Лифтът е изграден в нарушение на чл.21 т. 1 от Закона за защитените територии, който забранява всяко едно строителство в националния парк. Съществуването на горната лифтова станция и стълбовете, които довеждат съоръжението, е абсолютно незаконно“, казва Добромир Добринов от WWF пред БТВ.

От екоминистерството са категорични, че законът е спазен:„Съгласно чл. 21 от Закона за защитените територии, дейностите свързани със строителство, ремонт, и укрепване на туристическата инфраструктура са допустими“. „Законът трябва да бъде приложен в пълната си сила, в противен случай – ще изгубим езерата“, казва обаче Добромир Добринов от WWF.

С лифта могат да се возят до 700 души на час. Билетът в двете посоки е 20 лева, а част от приходите отиват и в хазната на Сапарева баня. „Лифтът няма да спре. 24 000 лева чисти пари са за тази година, но нека не забравяме, че там има 25 работни места“, казва кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Общината има 24% в дружеството, стопанин на лифта. Потърсихме и мажоритарния собственик – „Рила Спорт“, който отговаря за експлоатацията на въжената линия. До този момент без резултат. А от годишния доклад на НП „Рила“ за 2019 г. става ясно, че над 270 000 туристи са посетили планината и езерата. Тепърва ще се мислят варианти за ограничаване на туристите до Рилските езера. Сред идеите са такса на входа на парка или глоба, ако замърсяваме природата.

Коментари

 1. 2020.09.28 | 17:52
  Тази организация - WWF дори не е българска, а вече поставя искания, които биха ощетили сериозно държавата и развитието на туризъм!
 2. 2020.09.28 | 07:07
  След 10-тина години ще има 7-те Рилски блата, а лифта ще спре, заради липса на желаещи да го ползват. Но няма да има как да върнат езерата. За това - по-добре е сега да се ограничи достъпа на хора.
 3. 2020.09.28 | 01:19
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 4. 2020.09.28 | 00:49
  да си гледат живота и да не пречет на хората тези зелени рекетьори
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет