Полина Карастоянова: Държавата следва да влезе като инвеститор в туризма

„Това, което можем да кажем за отиващия си летен сезон е, че беше най-трудният, но и абсолютно необичаен за българската, европейската и международната икономика. По отношение на българския пазар бяха направени много усилия от страна на сектора и на правителството”. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Множеството туристи по Южното ни Черноморие тя обясни като умалена картина на голямата. „Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 г. са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е готов да произведе такава цифра. 2 милиона би бил абсолютният максимум, ако всички български граждани имат възможността да почиват в страната”, каза още тя. 

Министерството на туризма предлагат такси да плащат собствениците на стаи за гости и ски учителите

Прогнозите показват загуба на туристи от летния туристически сезон в рамките на близо 80%. „Това са данни верни не само за България, но и за конкурентни наши дестинации”, допълни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм. 

Карастоянова обясни, че се работи успоредно по два плана. „Единият екшън план е как да се справим с предстоящия зимен сезон и с летния през 2021 г. Коментира се и проблемът от възможни фалити и невъзможността да се обслужват кредити. Така може да се окаже в един момент, че банковият сектор да е собственик в туризма. Това е една много лоша перспектива”, смята ескпертът. 

80% загуби за българския туризъм през летния сезон

Тя беше категорична, че след COVID-19 българският туристически сектор не би могъл да продължи да съществува по познатия начин досега. „Държавата следва да влезе като инвеститор. Да се заложат генерални планове за развитие на инфраструктурата до туристическите обекти като помощ за тяхната социализация”, заяви още Карастоянова.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм обяви, че голяма част от работните места в сектора са били запазени. „Това беше възможно със социално-икономическите мерки. Близо 25-30% от заетите обаче загубиха работата си в туристическия сектор поради невъзможността той да функционира”, заключи Карастоянова. 

Коментари

 1. 2020.09.24 | 11:49
  Да, бе! Да , бе! Нахални сте!
 2. 2020.09.24 | 11:06
  Айде сега, като печелите, даже и данъци укривате. Когато губите искате държавата да покрива загубите! Много сте хитри, дано само някой умник не ви се върже!
 3. 2020.09.24 | 10:52
  държавата отдавна влезе в туризма произвеждам ви в МИЛИОНЕРИ това са държавни пари и пари на банки а управляващите бизнеса хотелиери мили ционери прогониха туристите те и сегта като им паднат пари строят подпорни стени ХОТЕЛИ кръчми хотели бардак хотели мутроХОТЕЛИ разбирай без документи то всичко е на банките и е държавна политика
 4. 2020.09.24 | 09:35
  турбо селянка
 5. 2020.09.24 | 09:31
  Всичко държавно, държавата частна - Тулупизъм
 6. 2020.09.24 | 09:31
  ХАХАХХА НИЩО НОВО ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ, ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ЗАГРАБИ ВСИЧКО.
 7. 2020.09.24 | 09:23
  зад всичко трябва да стои държавата,не само в туризма.колко години ни убеждавахте,че частното е по-доброто......още още ще изплува истината....
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Tуризъм

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет