Туристическата дестинация Париж - празни магазини и надежда за рестарт

  • 11 юни 2020 13:13

  • 540
  • 0
 Туристическата дестинация Париж - празни магазини и надежда за рестарт
© Pixabay

Не е за вярване, че в Париж няма туристи. Вечерта на един от последните петъци в квартала с нощни заведения около улица "Оберкампф" една сервитьорка настойчиво питаше двойка чужденци, докато плащаха сметката си: "Как стигнахте тук?". Двойката смутено погледна към близкия изход на метростанцията, преди са разбере, че са били възприети погрешно за първите туристи, върнали се във френската столица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

През 2019 г. Париж е приел рекордните 38 милиона туристи. Сега няма нито един или почти нито един, което е същото. Като част от коронавирусната карантина Франция затвори границите си за всички пътувания освен важните.

През обикновените следобеди улиците в централния квартал "Бобур" са претъпкани с туристи. Но тази седмица Ален стои самотен в магазина си пред националния център за изкуство и култура "Помпиду" - образец за модерна архитектура. Нито един турист не разглежда пощенските картички на стойката до вратата, нито албумите и предметите в помещението. "За щастие не зависим изцяло от туристите", казва той пред ДПА, предава БТА.

"Клиентелата ни е отчасти от Париж, отчасти от провинцията. Но имаме и туристи."

Ален отвори отново магазина си на 11 май, когато официално приключи националната карантина. "Нещата вървят през уикенда, но през седмицата е трудно", казва той. Ален очаква "с нетърпение" планираното за 1 юли отваряне на Центъра "Помпиду", който за него е най-големия източник на клиенти. "Няма да бъдат същите нива на бизнес, но все пак ще има някакъв бизнес", предрича Ален, но добавя: "Трудно е да се правят прогнози".

Зад ъгъла, Сандрин стои зад щанд с "Пиратски бонбони", където различни ярко оцветени сладки неща, увити във фолио, са наредени върху дървени бурета. Бизнесът зависи "страшно много" от туристите, казва тя: "Не бих казала, че работим, защото не работим". Надява се туристите скоро да се върнат, но не е сигурна, че това ще стане скоро. "Не вярвам. Не знам дали те изобщо ще се върнат тази година. Може би през 2022. И ние пак ще изгубим една година."

Нататък по улицата управителят на "Olive et Thym" (Маслина и мащерка), малък ливански ресторант в модерен стил, казва, че нещата са "окей, но не като преди". Поръчки за навън и по домовете държат бизнеса да върви, каза младежът, който не желае да каже името си.

На баровете и ресторантите в Париж е позволено да обслужват клиенти само на открито, но "Olive et Thym" се възползва от новите по-гъвкави правила и поставя маси и столове на улицата. "Сега имаме места за сядане навън. Това е нещо", казва той и добавя философски: "А когато вали, внасяме вътре местата за сядане". Разсмива се на въпроса какво очаква от лятото и отговаря: "Слънце и туристи".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини