Черна гора ще заложи на санитарната сигурност, за да привлича туристите

  • 02 юни 2020 11:18

  • 643
  • 0
Черна гора ще заложи на санитарната сигурност, за да привлича туристите
© Pixabay

Последната страна в Европа, открила случай на коронавирус, и първата, която обяви, че се е избавила от вируса: Черна гора смята да заложи на санитарната сигурност, за да стимулира туристите да се завърнат на очарователните й крайбрежия, пише АФП.

В курортните селища по адриатическото крайбрежие на малката балканска страна служителите от хотелите от седмици почистват плажовете, изоставени от туристите, които при нормални условия щяха да са се устремили натам в края на пролетта.

Но надеждата се възвръща, след като властите обявиха, че в Черна гора, където от 5 май не е регистриран нито един нов случай на заразен, няма вече активен случай на коронавирус.

"Позволете ми да си сваля маската", заяви триумфално на 25 май премиерът Душко Маркович, съобщавайки добрата новина на страната, в която туризмът осигурява една пета от БВП и работните места. "От днес Черна гора е специална заради своите резултати в борбата си срещу един невидим и непознат враг", каза той.

Туроператорите се възпозваха от изключителния шанс, публикувайки снимки на лазурни води и на великолепни планински пейзажи с марката "първата дестинация в Европа без коронавирус".

Душко Маркович: Черна гора е първата свободна от коронавируса страна

"Сигурността - това е, което хората търсят най-много", казва за АФП Ана Нивес Радович, председателка на туристическата асоциация на Котор.

Този средновековен град, включен в световното наследството на ЮНЕСКО, основна дестинация за круизните кораби, се хвали, че там изобщо не е регистриран случай на коронавирус.

От първия случай на заразен за повече от десет седмици страната с население от 630 000 души е регистрирала малко над 300 случая на вируса и девет починали.

Усилия върху хигиената

"Хората искат дестинация, където могат да се чувстват сигурни, да бъдат уверени, че нищо лошо не може да им се случи", казва г-жа Радович.

Наташа Спирич-Смилянич, управител на два хотела с изглед към прекрасни заливи, потвърждава, че насочва всички усилия върху мерките за хигиена, които са били драконовски още преди кризата, за да се опита да върне френските клиенти, които обичайно пристигат масово там.

"Готови сме на ниво хигиена, приложихме новите норми и има нужното пространство" за социална дистанция, посочва тя пред АФП, като добавя все пак, че "няма много надежда за рязък скок на посещенията", тъй като подновяването на туризма се очертава да бъде трудно, при положение, че Световната организация по туризъм прогнозира рязък спад от 60 до 80 процента в броя на международните туристи.

Броят на очакваните в Черна гора туристи вероятно ще бъде значително по-малък от 2,6 милиона, пристигнали през 2019 г. - повече от четири пъти броя на населението.

Още повече, че на първо време Черна гора отваря врати само за туристи от страни, преценени като сигурни, а именно тези, които имат под 25 случая на заразени на 100 000 жители.

Ако хърватите, австрийците или пък гърците отговарят на изискванията, то британците и руснаците - важни пазари за местната туристическа индустрия, не се очаква да се върнат бързо.

"Аз съм доста сигурен, че първите ни клиенти ще бъдат много регионални, от Черна гора, от страните от бивша Югославия, от Албания", посочва Кай Дийкман, директор на луксозния хотел Regent Porto Montenegro. "Това лято ще бъде много различно от предишното", казва той.

"Съседите" тогава представляваха само една трета от туристите.

Хърватия - друга "сигурна" дестинация

По на север, в Хърватия, професионалистите от бранша залагат също на близостта на традиционните пазари - Германия, Словения, Австрия и Чехия, за да спасят положението.

В Хърватия разрешиха да се събират повече от 40 души

Някои искат да заложат на санитарната сигурност, след като Хърватия е регистрирала под 2500 случая на заразени и около сто починали. "Трябва да се рекламира Хърватия като сигурна дестинация", подчертава Саня Чизмар, която е туристически консултант.

Но в очакване на туристи в Дубровник - друга перла на адриатическото крайбрежие, полсужила за декор на сериала "Игра на тронове", тишината е заместила глъчката, носеща се обичайно от множестгвото барове и ресторанти.

Подобни сцени не е имало от 90-те години на миналия век и войната за независимост.

"Ние не очакваме нищо. Ако нещо стане, това ще бъде подарък", казва за АФП 34-годишната Николина Ловрич. Всички резервации за нейния двустаен апартамент са отпаднали, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини