Захариева призова: Не пътувайте! Под 14-дневна карантина ще сте

  • 13 май 2020 08:18

  • 2648
  • 3
Захариева призова: Не пътувайте! Под 14-дневна карантина ще сте
© Кадър - Нова телевизия

Не пътувайте. Ако нямате постоянно пребиваване в една държава - то няма да бъдете допуснати в държавата. Информацията е на сайта ни и постоянно се актуализира. Това заяви в ефира на Нова телевизия външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

 

Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в дадена държава. Карантината в България важи за всеки, който влиза на българска територия, независимо какъв е. А в България се допускат само чужденци с постоянно пребиваване.

На въпрос как ще бъде и ще бъдат ли пускани туристи само с декларация, че не са болни от COVID-19, отговорът беше, че имало постоянна координация със съседни държави като Гърция и Румъния. Но паневропейската идея за туризма, за транспортния сектор и за комуникациите, е да се следи обстановката във всяка държава-членка на ЕС и да не се допуска дискриминация.

Захариева продължава усилията за отпадане на визите за САЩ

Не мога да ви посоча дата, в която ще отпадне изцяло карантината. Според мен, до края на месец май карантината ще остане, независимо кой откъде идва в България. С наблюдение на обстановката ще се отпускат мерките, заяви тя. По думите ѝ, международен туризъм ще има между държави със сходна картина на заболеваемост. Тя очаква, че от 15 юни най-рано ще може да се говори за движение без карантина към съседни държави и такива със сходна заболеваемост. Водещо остава запазването на живота и здравето на хората, подчерта Захариева, но и добави, че не може движението в ЕС да остава ограничено до безкрайност. 90% е ясно, че далечни пътувания, извън Европа, са невъзможни това лято, каза още външният ни министър.

На въпрос дали днешния ден се включва в извънредната обстановката, то тя заяви, че от 00 часа тази нощ няма ивънредно положение в България.

Шо се отнася до отношенията ни със Севена Македония, тя заяви, че правото да се самоопределяш е право, но не трябва да се изгражда една антибългарско настроение. По думите ѝ има редица стъпки, които те трябва да извървят, за да бъдат приети в ЕС.

Захариева: В разгара на кризата с COVID-19 ЕС показа успешна политика към Западните Балкани

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2648 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.13 | 09:04

1
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИМАТ НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО СИ ИМАТ СВОЯ ДЪРЖАВА И БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ СЧИТАТ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО.
Тоя па

2020.05.13 | 11:50

3
Е и? Някой да ги е спрял ? От тях се иска само да не изкривяват историческите истини и да не репресират хората , които се самоопределят като българи . Някой каз ли е че ще ги анексират ?

2020.05.13 | 09:06

2
Според българските политици, Северна Македония има право на самоопределение, но трябва да използва това право да се самоопредели като българска. Социалистическа работа.

Добави коментар

Водещи новини