Експерт: Туризмът е в изчакване, но пътуванията няма да спрат

  • 04 май 2020 12:30

  • 5493
  • 2
© Aрхив

Novini.bg потърси Румен Драганов от Инcтитyта за анализи и оценки  в тypизма и бивш зам.-миниcтъp на тypизъм за неговото експертно мнение относно отражението на пандемията върху туристическия бранш.

- Мерките, които се предлагат в туристическия сектор помагат ли на бранша?

- Мерките, които се предлагат за спасяването на туристическия сектор са според това на какво ниво е правителството като състояние, както в България така и в другите страни. Виждаме, че последните дни и седмици тези мерки се променят.

Ситуацията е много динамична и аз приемам, че мерките, които се предлагат са към този момент и до края на годината, ще видим още различни промени по отношение на мерките и тяхното прилагане и целесъобразност.

В момента работят хотелите.

Те никога не са били спирани и в сайта на международните търсачки има около 5300 места за настаняване в България, които са отворени и работят.

При ресторантите има ограничения. Те имат право да доставят храна вкъщи и тези, които имаха тази подготовка реализираха добри обороти в това време, така че не всичко е спряно. Също така, България е страна, която поддържа самолетни връзки и средно се реализират по 5 полета от и за страната.  

- Относно летният туристически сезон и работата има ли яснота?

- Към момента сме на етап уточняване на процедурите и състоянието откога може да започне и да работи туризма в по разгънат вид и какви мерки трябва да бъдат предприети от отделните субекти.

И тук на лице са  предписанията на Световната здравна организация  - да не се докосват лице и второто нещо, което имаме, са мерки на Европейския съюз, имаме и закони и наредби съответно на министъра на здравеопазването и на министъра на турзима, които регламентират ситуацията,свързана с пандемията.

Това което се изработва в момента е промяната на закони и разпоредби, както и промяна на правила, които да бъдат на държавно и общинско ниво във всяка от една от страните в света.

Има изработване и на вътрешни правила на самите туристически предприятия за тяхното функциониране.

Туризъм ще има - хората само трябва да са изобретателни

Всички заитересовани работят, за да бъде създадена нужната документация, която към този момент не е налична в нейната цялост, която  да може да запази живота и здравето на работещите в туристическите предприятия като и на тези , които са свързани с тях и на ползващите услугите .

Трябва да бъде запазен живота и здравето на персонала и туристите.

- Има ли отлив на резервации към този момент?

-Следим ситуацията, всички резервации на полети са с дълбочина 10 дни , т.е. днес се анулират датите за 14-ти или авиокомпаниите имат готовност да полетят след 10 дни при разрешение на властите.

Абсолютно същото е и по отношение не резервациите. Резервациите за месец май бяха прехвърлени за месец юни и ако се наложи те ще бъдат прехвърлени за юли или по - нататък.

Като цяло всички стоят на изчакване, за да се видят мерките, които ще вземат съответните правителства.

Правителството на Черна гора обяви преди дни, че отваря всички граници и разрешава пътуванията от и за Черна гора и това беше публикувано в информационните средтвата в Германия. Също така се  очаква и други страни да обявят поетапно действия по отваряне на своите граници или ограничителни действия по пътуванията , ако има такива. Като цяло картината е динамична, но се очертава , че ще има пътувания.

Доказателство за това е и случилото се около Великден и тези около 40000 автомобила , които напуснаха София на 30 април .

Тук не е въпросът в страха, хората искат да живеят, да работят и да пътуват и съвсем ясно е, че ако в момента не засадят разсада, особено безработните - няма да има какво да ядат. Защото е очевидно, че мерките на държавата не могат да изхранят всички. Това показва жизнеспособност на населението и че то взима мерки, за да може да се изхрани.

- На нашите плажове могат ли бъдат осигурени нужните мерки срещу COVID -19?

-Тук всеки трябва да знае , че

следващите 3 години няма да има сигурна ваксина и сигурно лекарство, според медиците.

Щамът мутира и ние няма да имаме онази сигурност, която сме имали преди това, за да пием от една дамаджана или стомна, или от едно шише.

Драганов: Фалитът на "Астрал Холидейз" оставя много неразплатени доставчици

Очевидно е, че светът се променя и всеки един от нас трябва да знае, че който се приближава към него може да е носител на вируса. Всеки един от нас, независимо дали знае ли или не знае, може да е приносител. Ние трябва да живеем в тази среда.

 Трябва да се пазим и това важи и за плажовете, всеки е достатъчно  грамотен, чете и знае какво става , така че, ако не спазва мерките -  вирусът ще реши проблема с него.

В тази ситуация ще живеем три години и не стои въпросът дали сезонът ще започне на 15 юни или на 1-ви юли,  оттук нататък  ние трябва да знаем, че живеем в тези условия .

- Как работите с Министерство на туризма?

- Министреството на туризма не работи добре, в смисъл, ние пропуснахме златни години  да направим неща, които сега виждаме как ни се връщат като бумеранг, отмъстително и нанасят огромна икономическа и морална щета на работещите в туризма.

Несъздаването на гаранционен фонд в туризма, който беше абсолютно многократно искано от нашия институт от 2011 гадина.

Това го изисква и дериктива на ЕС и Министерството на туризма и не някой друг, а именно министарът на туризма трябваше да създаде такъв фонд. Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard трябваше да приведе тази директива в действие, не сега, а тогава.  

Вторият проблем е, че не се получи обединение на бранша.

Многократно искахме да има национално силно представителство между всички категоризирани места за настаняване в България. Преди 2,6 год. създадохме по заповед на министъра  Конфедерация и влязохме всички основни организации. Но министърът, изцяло в свой интерес, продължи да поддържа 208 организации и ако това е била целта, за да няма кой да иска оставката ѝ, защото се казва, че не сме всички се получи така, че сега тези 208 организации се бъхтят и не знаят какво да направят и това е грешка.

Румен Драганов: 100 млн. лв. ще е загубата за нашия туризъм от фалита на "Томас Кук"

Последвайте канала на

Галя Георгиева
5493 2

Коментари 2

Добави коментар
бкп в белене!

2020.05.04 | 17:05

2
комунизма няма край........
Иван Асен II

2020.05.04 | 14:10

1
Кога най-сетне ще има правда в тази държава от десетилетия управлявана от узурпатори и тирани. Надявам се този коронавирус да сложи край на нашите страдания и . . .жалката ни 13-ет вековна история !

Добави коментар

Водещи новини