Коронавирусът удари туризма: Всички турове до Китай и обратно отменени

  • 04 февруари 2020 20:55

  • 1174
  • 0
Коронавирусът удари туризма: Всички турове до Китай и обратно отменени
© gettyimages

„Клиентите си отменят резервациите за групови пътувания до Китай. Вече се възстановяват сумите за пътуванията им. За момента не очакваме отлив за съседните дестинации - Виетнам и Тайланд". Това коментира главният експерт от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков пред Монитор.

„1/3 от туристите, които са над средна възраст, които обръщат повече внимание на новините, се свързаха с нас за информация. От страна на туристите, които тепърва желаят да направят резервация за далечната дестинация, все още има резерви и предпочитат да изчакат, докато има повече яснота по случая със смъртоносния вирус. Други ентусиасти обаче се впускат в приключението Азия без страх, че ще се разболеят“, каза туроператор, пожелал анонимност.

Как коронавирусът удря туризма?

"30 човека заминаха за Тайланд, Сингапур и Камбоджа преди 3 дни, след 10 дни тръгват за Шри Ланка. Никой дори не е повдигнал въпроса за този вирус", обясняват от друга туристическа агенция.

„Има голям отлив. Хората се притесняват да пътуват. Вече това е и невъзможно да го правят в Китай. Според него няма отражение на пътуванията към Тайланд и Виетнам. На тях им се отразява, защото основният поток от туристи към техните страни бе от Китай“, каза Любомир Николов от „Никона“.

Според изпълнителния директор на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов в момента няма отлив от и за далечните дестинации. „По принцип ние сме слабо представени на китайския пазар. Затова към момента и сме най-слабо засегната страна в Европа по отношение на туризма. Предполагам, че по десетина дни ще бъде вдигната карантината в Китай“, прогнозира той.

Китай изолира 50 млн. души и трябва да им осигурява храна

Пикът на посещенията на българи в Китай е през 2013 г., когато до страната са регистрирани 2831 пътувания. В периода януари-ноември 2019 г. скачат до 4203. Според туристическият министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard коронавирусът няма да се отрази значително на общия туристопоток към България. Тя допълни още, че е твърде рано да се правят генерални прогнози, но малкият брой китайски туристи у нас няма да предизвика сериозни проблеми в сферата на туризма.

Затруднения има и при пратките от и до Китай.

Вчера „Български пощи“ временно преустанови приемането на пратки за Китай до нормализиране на ситуацията с авиопревозвачите в региона. Причината са спрените полети, обслужващи дружеството, до китайските летища в Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Входящият трафик в Китай е силно затруднен и допълнително се очакват закъснения, както и липса на информация за проследяване на пратките.

„Без съмнение коронавирусът ще бъде тежък удар за световната икономика и търговията. Водещи международни компании ограничават пътуванията на служителите си в Китай, което на практика спира редица проекти и поръчки“, коментира председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Двустранните икономически отношения между България и Китай в последно време бележат добра перспектива. Страната е най-големия ни търговски партньор от Азия и е един от 10-те най-големи партньори за България. Според анализ на БТПП основните български стоки за износ, които могат да бъдат повлияни от негативните обстоятелства, са мед и медни сплави, интегрални схеми и ел.микрокомлекти, реостати и оловни руди. Ще има затруднения при вноса на осветителни тела, части за мотоциклети и велосипеди, машини за въздух, и антибиотици и др.

Китайският коронавирус предизвика срив на борсите

Изглежда донякъде благоприятно за България, че страната ни е бяло петно на инвестиционната карта на Китай. „Почти няма китайски инвестиции в България, което си има и причина. Българските инвестиции в Китай - има около 144 фирми с 100% българско участие, български управители в Китай, китайски фирми", каза председателят на Българо-китайската търговска камара Лъчезар Динев.

Цената на петрола на международните пазари продължава да страда от перспективата за продължително забавяне на втората по големина икономика в света. Ръстът на БВП е близо 5,8% (по данни на МВФ), а размерът на БВП е вторият най-висок в света - над 14 трлн. долара.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини