Ангелкова и Горанов ще обсъдят възможността за данъчни облекчения за засегнатите хотели от "Томас Кук"

  • 24 септември 2019 19:57

  • 1355
  • 5
Ангелкова и Горанов ще обсъдят възможността за данъчни облекчения за засегнатите хотели от "Томас Кук"
© Министерство на туризма (архив)

Христо Гълбачев, изпълнителен директор на "Астрал Холидейз" - фирмата - посредник за България на обявилата фалит "Томас Кук", призова собствениците на хотелите, които работя с британския туроператор, както и представителите на транспортните фирми, които правят трансферите на гостите до летищата във Варна и Бургас, да не променят предоставените услуги, за не пострадат туристите и да не се навреди на имиджа на Българи като туристическа дестинация.

Той съобщи това след днешна среща в Министерството на туризма с участието на министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, посланика на Великобритания Ема Хопкинс и представители на туристическия бизнес по темата с фалита на туроператора.

Гълбачев информира, че има опасност част от туристите да няма къде да бъдат настанени. От два дни имаме разговори с доста български хотели туристите да останат там, където са си платили, изтъкна той и допълни, че по-голямата част - 95 на сто от хотелиерите са реагирали професионално. Друга част обаче са предявявали неоснователни претенции към клиентите и са ги карали да си плащат в брой или с кредитни карти.

Гълбачев съобщи още, че по негова информация един от най-големите хотели в "Слънчев бряг" ще затваря на 29 септември, а там в момента са над 93 туристи на "Томас Кук". За тези хора са намерени алтернативни варианти, но подобни ситуации са много, допълни той. Друг проблем е свързан с трансферите на туристите до летищата във Варна и Бургас, защото някои от транспортните фирми са искали предплащане.

Общо в България са около 6000 туристи по линия на "Томас Кук", като от тях едва десет на сто са туристите от Великобритания, а останалите са от Полша, Холандия, Германия, скандинавските страни. Около 50 са хотелите, които работят у нас с тази компания.

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard съобщи, че ситуацията е тежка и ще се отрази на сезон 2020 г. и допълни, че загубите възлизат на доста милиони левове и това ще създаде огромни затруднения в сектора. Ангелкова информира, че предстои с финансовия министър да бъде обсъдена възможността за евентуални данъчни облекчения за засегнатите хотели.

Днес министърът е уверила представителите на туристическия бизнес , че ще им бъде оказано пълно съдействие, обсъдени са били възможности за подаване на колективен иск от страна на хотелиерите, за да защитят правата на сектора.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс увери, че британското посолство прави всичко възможно, за да може туристите да се приберат у дома, като детайлите за полетите ще се публикуват на специален сайт.

Министър Ангелкова информира още, че представителствата на "Томас Кук" в Полша и Холандия са обявили днес, че спират дейност.

Радина Лазарова
1355 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
1

2019.09.25 | 05:10

5

А за пострадалите от "Олимпик" какво измисли финансовият министър - плодова диета от банан и две мандарини.

Иванов

2019.09.25 | 04:05

4

И както винаги, бедния българин ще плати кефа на далеч по-богатите европейци!

2019.09.24 | 23:22

3

Купете кувиози за болниците и после обещетяваите някой който работи с фирми раздали на шефовите си големи бонуси миналата година.

2019.09.24 | 21:06

2

Пак ли народът ще го поеме? Лакомите хотелиери защо не са си застраховали бизнеса? Дерат по три кожи от туристите!!!

Жоро

2019.09.24 | 20:06

1

Толкова умно, че чак ще се разплача.

Добави коментар

Водещи новини