До 25 лева такса на 200 евро от банкомат в чужбина

  • 24 юли 2019 08:12

  • 3358
  • 0
До 25 лева такса на 200 евро от банкомат в чужбина
© Pixabay

Тегленето от банкомат в чужбина е най-неизгодният начин за осигуряване на пари в брой при пътуване в чужбина. При 200 евро от машина таксите варират между 5 и 25 лева от издателя на дебитната карта и банката, показа проверка в регистъра на централната ни банка, пише "Монитор".

Обикновено притежателят на пластика смята, че няма такса при плащане на ПОС терминала или онлайн. Това обаче не е валидно за всички банки - някои налагат такива, като сумата е фиксирана на трансакция или е процент от платената сума. Има и такива, чиито кредитни карти не оперират в чужбина и е посочено, че услугата не се предлага. Финтех компании предлагат алтернативни начини на разплащане и теглене на пари в брой. При всяка от тях условията са различни, но като цяло предлагат конкурентни условия, които спестяват такси при плащане в чужбина, както и пазарни обменни курсове.

Как да не губим пари в чужбина? Най-добрият вариант за близките дестинации е ползване на местна валута, закупена на родна земя, или плащане с карта (виж каретата). Когато се теглят пари от банкомат в чужбина, винаги за предпочитане са устройствата, собственост на банкови институции. Добре е все пак, ако притежателят на картата реши да тегли в брой, това да става от банка от групата, издала картата му. Сигнална лампа за пътешествениците е наличието на голям брой автомати за пари, които са собственост на независими оператори. Този тип машини обикновено първоначално предлагат да извършат трансакцията по техен валутен курс, с което голяма част от потребителите се съгласяват. Клопката е добре позната, особено при по-посещавани туристически обекти, където масово има подобни АТМ. Те използват динамичното превалутиране (Dynamic Currency Conversion), пример за добра идея, която се е изродила в начин да бъдете здраво наказани финансово. В началото целта е била да знаете точно колко плащате в собствената валутата, в която е издадена вашата карта. Предполага се, че така ще е по-лесно да сравнявате цените, отколкото постоянно да преизчислявате. Точно тук е уловката - този курс обикновено е с 5 до 20% по-неизгоден от пазарния и от този на банките. Всъщност възможно е подобна услуга да бъде предложена и на ПОС терминал при плащане в магазин или заведение. Всеки лесно може да се заблуди, ако не е сметнал предварително точно колко местна валута трябва да получи срещу левовете си. Още повече че на тези места ще ви предложат вместо в техните пари с картата да "платите в левове", което дори и да звучи примамливо е подвеждащо. Това важи с особена сила за държавите, които не са в еврозоната и ползват валути, чиято равностойност в левове не може лесно да се пресметне наум. Таксата за динамичното превалутиране е процент от сумата и може да е доста сериозна. Ето реален пример за теглене на €70 евро от банкомат на голяма банка в Гърция. В случая е избрана трансакция с динамично превалутиране (DCC) и това струва още €6.57 или над 9% такса, което в банковата ви разпечатка ще бъде изписано като €76,57.

Друга сума в разпечатката от банкомата, която може да ви учуди, е такса за достъп (аccess сharge). Тя не зависи от теглената сума и варира от около €1.5 до €5 евро. Доста често се среща при банкоматите в Гърция и Испания. Това е поредният начин за банките и собствениците на мрежи от банкомати да вземат такси от клиентите си. Обикновено картите, издадени от банката - собственик на банкомата, са без такса за достъп, а за всички останали има такава и няма начин да бъде избегната Единственото, което може да направите, е да потърсите друг банкомат. Ако решите да теглите, по-добре изтеглете еднократно по-голяма сума, тъй като таксата обикновено е една и съща.

За да се минимализират рисковете и за да направи разплащанията по-прозрачни, ЕК вече работи по специална директива. До края на следващата година преди теглене и плащане на екрана на банкомата и на ПОС терминала трябва да се получава информация колко точно такси ще бъдат събрани за това плащане и коя опция е по-евтина. Освен това при теглене на пари от банкомат в чужбина или при плащане с карта клиентът ще може да избира по какъв валутен курс да става плащането. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите.

Добрият стар кеш работи най-добре за разплащате в държави от региона ни. В Западна Европа обаче той е все по-малко предпочитан и на места може да се окаже, че търговци отказват да приемат плащане кеш или големи банкноти. Но обмяната на валута на място е може би най-рисковата операция и трябва да се избягва или да се прави само в краен случай. Още по-малко по летища и от бюра със съмнителни курсове, където те ще са най-неизгодни. Подобни схеми се правят все още и в България. Един от алтернативните начини си остава да носим в себе си конвентируема валута като еврото, която да заменим на място с местни пари.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев при използване на банкови услуги в чужбина основното нещо е да видят какви са таксите за теглене, преди да направи това. „Не препоръчвам да се теглят пари от банкомат с кредитна карта. Таксите са много високи и може да се окаже, че ако изтеглите 300 евро, таксата може да е между 20 и 40 евро. Таксите за теглене от дебитна карта са приемливи, но са различни в различните държави и е добре предварително да се информирате какви са. При плащането с банкова карта няма допълнителни такси, но има уловка с курса на валутите. Добре е и да внимаваме да не държим картата и ПИН кода на едно място, защото при кражба може да загубим парите си“, съветва Тошев.

Последвайте канала на

Novini.bg
3358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини