Министър Ангелкова след проверка на морски плаж Камчия: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна

  • 21 юни 2019 13:31

  • 1011
  • 3
Министър Ангелкова след проверка на морски плаж Камчия: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна
© Министерство на туризма

Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана, заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, която днес бе на проверка на морски плаж Камчия-север. Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции.

Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, отбеляза тя.

Министърът поясни, че се очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Там са описани дюните, които са защитени. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът.

Инициирахме приетите промени в ЗУЧК именно за да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове. За да предотвратим и случаи като този, заяви министър Ангелкова.

Тя добави, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше необходимост от по-строги санкции за тези ивици - те са 20 хил. лв. при повторно нарушение. Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството е изключително строго и забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г. В момента се прави регистър какви разрешения са издавани от общините, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Що се отнася до текстовете за къмпингуването в ЗУЧК, първоначално в рамките на представените предложения Министерството на туризма беше изразило отрицателно становище, тъй като смятаме, че всички предложения трябва да бъдат обсъдени максимално широко. Но в рамките на дискусията и след удължаването на срока обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията трябва да се взимат в режим на диалог, балансирано, с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантира опазването на околната среда.

Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо подкрепя този вид туризъм, той е част от цялостния продукт на дестинация България. Надявам се, че заедно ще намерим необходимия баланс, заяви министър Ангелкова.

Тя информира, че за понеделник е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба. Документът ще детайлизира правилата, по които да се осъществява къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата. Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно. Още в началото на следващата седмица ще може да съобщим какви са първоначалните разговори и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона, акцентира в заключение министър Ангелкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1011 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
taq

2019.06.24 | 23:58

3

министърката ангелкова да взема да лапне една пишка, че като я гледам е по неграмотна от вожда винету и друго не може да прави.

Българин

2019.06.24 | 11:12

2

Правят се и се коментират неща, които трябваше да се свършат още преди 20 години, а не сега, когато останаха тук-там дюни и някакъв поглед към морето....не достъп, а само поглед някакъв....и обществото спа и купените медии спаха, ама нали всички велможи си задоволиха нагона към общодържавната собственост, сега вече може...!!!

ak47

2019.06.24 | 09:26

1

Абе тая колко ви плаща? Всяка втора новина е за нея.

Добави коментар

Водещи новини