Бум на чужденците у нас за Нова година (видео)

  • 22 декември 2018 09:09

  • 1373
  • 2
Бум на чужденците у нас за Нова година (видео)
© Pixabay

Половин милион българи стягат багажа за празниците и тръгват на път за Коледа и Нова година. Такива са прогнозите на Министерството на туризма. Очаква се около 100 000 души да почиват в чужбина, а все повече чужденци предпочитат София като мястото, където ще посрещнат 2019 г.

Накъде потегляме по празниците и колко ще ни струва почивката у нас и в чужбина провериха от "Събуди се" по БТВ.

Домашен уют, дори и в къща за гости - това търси българинът, когато е извън дома по коледните празници. Къщите за селски туризъм по Коледа и Нова година от месеци са резервирани. Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година. Сумата включва настаняване, храна и транспорт.

От бранша прогнозират, че около 500 000 българи тръгват на път. По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България. 

Преди всичко Коледа е семеен празник и повечето българи искат да прекарват празниците с близките си, на село и близо в атмосфера, близка до коледните традиции у дома. Любителите на зимните спортове пък отдавна са се насочили към Банско, Боровец и Пампорово.

Около 100 000 българи вече стягат куфарите за пътуване зад граница за празниците. Почти двойно ни струва отдихът в чужбина, въпреки че до близки страни се предлагат и евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек.

Едни ще празнуват у роднини в страната, други предпочитат далечни, екзотични дестинации, а трети избират съседите ни Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Ще пътуваме и при роднини в Германия, Италия и Испания. Очаква се не много голяма част от сънародниците ни да пътуват и до екзотични дестинации като Тайланд, Йордания и островите Бали, Мавриций, Сейшели, Малдиви.

Групи туристи от Германия, Австрия и Испания чакаме в последните дни от 2018 г. у нас. Избират България, за да покарат ски или да отидат на концерт в столицата. Чуждестранните туроператори вече предлагат страната ни не като евтина дестинация, а като място за отдих с добро качество на разумни цени, казват от Министерството на туризма. Това е и причината да прогнозират, че близо 50 хиляди чужденци ще посетят само София през зимната си ваканция навръх Нова година.

През миналия декември статистиката отчита 400 000 туристическите посещения на чужденци. От тях 200 000 туристи са били на ваканция у нас, а останалите са посетили България по работа или за да опознаят религията, културата и историята ни.

Novini.bg
1373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Роб на влаЗта

2018.12.22 | 10:14

2

Те тия чужденци са нашенци с по-тъмен цвят които си идват по празниците защото в чужбина не се работи и хем да икономисат ,хем да сменят лични карти и др.Голям доход няма от тях...

2018.12.22 | 09:44

1

Супер!!! Нова година в мръсната, прашна, мизерна и потънала в смог София! Тези трябва да са мазохисти! Или евтината пиячка, курвите и амфетамините все пак носят някакво празнично настроение.

Добави коментар

Водещи новини