Рафтинг център и велописти по проект за 3 милиона лева изграждат в Симитли

  • 27 септември 2018 11:16

  • 1595
  • 0
Рафтинг център и велописти по проект за 3 милиона лева изграждат в Симитли
© Pixabay

Рафтинг център с лодки и екипировка, велописти и колела за планинско колоездене ще бъдат изградени в парка в град Симитли, съобщиха от общинския пресцентър. Общината започва изпълнение на нов проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция - България 2014-2020. С проекта "Ривър +" община Симитли продължава развитието на екстремните спортове. По проекта общината ще изгради необходимата база и ще осигури оборудване за рафтинг спускания по речните бързеи на Струма и велокрос в парка с маршрути и оборудване за планинско колоездене.

Проектът, който е на стойност 1 415 000 евро, община Симитли ще изпълнява в партньорство с община Струмяни, гръцките общини Ираклиа, Синтики, Емануил Папа и Агенция за развитие Серес. В Симитли, инвестицията е на територията на лесопарка в града. Предвидено е изграждането на инфоцентър, маршрути и трасета, инвентар и оборудване за екстремни спортове и писта за велокрос.

Пистата за колокрос е проектирана в началото на лесопарка, съобразявайки се с денивелацията на терена. В парка, почти към речния бряг на Струма са предвидени инфоцентъра и павилионите за лодките и греблата за рафтинг и гаража за колела.
Инфоцентърът ще бъде на главната алея. Там ще има и мултимедия с карти за рафтинг трасетата по река Струма в Кресненското дефиле, и маршрутите за планинско колоездене. Базара за рафтинг ще бъде оборудвана с четири лодки, 8- и 10-местни, с необходимата екипировка за спускания. Павилионът за колоездачи ще е с 14 колела за планинско катерене и за пистата за колокрос, плюс екипировка за колоездачите.

Пистата за колокрос ще е с дължина 190 метра, като трасето ще ползва естествения терен на лесопарка. В допълнение са предвидени и различни препятствия.

Лесопаркът вече е благоустроен с алеи, места за отдих и спорт и различни атракционни съоръжения за най-малките и подрастващите. "Ривър +" надгражда и допълва дейностите за спорт и рекреация на жителите и гостите на община Симитли. Проектът е в абсолютен синхрон с политиката на местната власт за пълноценно използване на природните дадености и забележителност за развитие на Симитли като дестинация за туризъм, спорт, атракциони.

 

БТА
1595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини