КЗП: Положителна е тенденцията в развитието на българския туризъм

  • 27 септември 2018 10:47

  • 960
  • 1
КЗП: Положителна е тенденцията в развитието на българския туризъм
© КЗП

В последните години, без съмнение, българският туризъм се развива добре. Показват го и данните – увеличава се потокът и от български, и от чуждестранни туристи. Тенденцията се дължи, както на странични фактори, така преди всичко и на повишаване качеството на туристическата услуга, която се предоставя в България. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР, потърсен в Световния ден на туризма да очертае картината на туристическия продукт у нас от гледна точка резултатите от осъществяваната от институцията контролна дейност в сектора.

Председателят на КЗП отбеляза, че като контролен орган Комисията по-скоро среща проблемите и критичните точки, но подобрението на качеството на туристическите услуги може да бъде измерено и през призмата на намаляващите сигнали и констатираните нарушения при инспекциите в последните сезони. Става дума за проверки, които институцията извършва, както по постъпващите от граждани сигнали, така и при разгръщаните ежегодни кампании в рамките на туристическите сезони, уточни той.

През изминалия летен сезон в КЗП са постъпили около 100 жалби. Проверките сочат, че най-често срещаното нарушение остава разминаването между обещаното от търговеца и предоставеното от него на място. „Например, могат да Ви кажат, че в хотела има редица услуги, които впоследствие се оказва, че не са точно в този хотел, а може би в съседния или в по-следващия. Че ще можете да ползвате безплатен паркинг, а всъщност истината е, че има платен, който може да окаже не толкова близо до хотела и т.н.“, посочи Маргаритов.

Според председателя на КЗП платформите за резервации на туристически продукти навлизат все повече на този пазар и оказват все по-голямо влияние при избора на потребителите. Затова по думите му трябва да се положат повече усилия максимално бързо, чрез оптимизиране на нормативната уредба, те и лицата, които посредством тях предоставят своите услуги, при нелоялни практики да носят отговорност така, както класическите търговци.

 

Десислава Станева
960 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2018.09.27 | 10:58

1
А Русия кога ще отчете положителни резултати в туризма? Кога!?

Добави коментар

Водещи новини