Римски легенди привличат туристи във Видин и Зайчар

От началото на август започна работата по проекта "Легендите като инструмент за засилване на туризма в региона Кула – Зайчар – Видин”. Неговата цел е  подобряване на икономическото положение и благосъстояние на населението в този район.

Това разказа ръководителят на проекта Красимира Томова, пише "Фокус". Всички дейности са  поставени на основата на съвместно използване на наследството от Римската империя в региона Кула – Зайчар - Видин, допълва още тя.

Стойността на целия проект възлиза на около 190 хиляди евро и ще продължи около година. Предвидено е да бъде разработен уеб сайт на три езика - български, сръбски и английски, да се закупят софтуер и камери. Ще бъдат наети и историци, които да проучат легендите, свързани с трите римски крепости - Кастра Мартис - Кула, Гамзиград - Ромулиана и Бонония - Баба Вида.

 

Крепостта Кастра-Мартис

Крепостта в Гъмзиград

Средновековна крепост Баба Вида (Бонония)

Историите за тези местности ще привлекат нови туристи, а допълнителните мерки, заложени в проекта значително ще улеснят хората, смятат авторите на идеята. Партньори по проекта са "Регионален център за устойчиво развитие и предприемачество Тимок" от Зайчар, "Сдружение център за иновации и развитие Видин" от българска страна и Община Кула.

Проектът се реализира в рамките на трансграничното сътрудничество и ще допринесе за развиване на отношенията между сърби и българи.

"Идеята е "Легенди за туризъм" да се разшири в бъдеще и да се създадат условия престоят на туристите да бъде по-продължителен, което ще подобри благосъстоянието на живеещите в този район", допълва още Красимира Томова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Tуризъм

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет