Римски легенди привличат туристи във Видин и Зайчар

  • 28 октомври 2011 10:44

  • 6210
  • 0
Римски легенди привличат туристи във Видин и Зайчар
©

От началото на август започна работата по проекта "Легендите като инструмент за засилване на туризма в региона Кула – Зайчар – Видин”. Неговата цел е  подобряване на икономическото положение и благосъстояние на населението в този район.

Това разказа ръководителят на проекта Красимира Томова, пише "Фокус". Всички дейности са  поставени на основата на съвместно използване на наследството от Римската империя в региона Кула – Зайчар - Видин, допълва още тя.

Стойността на целия проект възлиза на около 190 хиляди евро и ще продължи около година. Предвидено е да бъде разработен уеб сайт на три езика - български, сръбски и английски, да се закупят софтуер и камери. Ще бъдат наети и историци, които да проучат легендите, свързани с трите римски крепости - Кастра Мартис - Кула, Гамзиград - Ромулиана и Бонония - Баба Вида.

 

Крепостта Кастра-Мартис

Крепостта в Гъмзиград

Средновековна крепост Баба Вида (Бонония)

Историите за тези местности ще привлекат нови туристи, а допълнителните мерки, заложени в проекта значително ще улеснят хората, смятат авторите на идеята. Партньори по проекта са "Регионален център за устойчиво развитие и предприемачество Тимок" от Зайчар, "Сдружение център за иновации и развитие Видин" от българска страна и Община Кула.

Проектът се реализира в рамките на трансграничното сътрудничество и ще допринесе за развиване на отношенията между сърби и българи.

"Идеята е "Легенди за туризъм" да се разшири в бъдеще и да се създадат условия престоят на туристите да бъде по-продължителен, което ще подобри благосъстоянието на живеещите в този район", допълва още Красимира Томова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини