Нидерландската икономика се насочва към "меко приземяване", а рецесията е почти изключена

  • 22 октомври 2024 13:23

  • 471
  • 0
Нидерландската икономика се насочва към "меко приземяване", а рецесията е почти изключена
© gettyimages

Нидерландската икономика се насочва към т.нар. меко приземяване, като рецесията е практически изключена, се казва в обзор на сайта Ню. Централната банка на Нидерландия очаква умерен растеж през тази година с предпазливо възстановяване през 2025 г., предаде БТА.

"В еврозоната инфлацията се доближава до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) и засега силна рецесия остава изключена. Поради това очакваме умерен растеж. С това т.нар. меко приземяване на икономиката все още изглежда достижимо за еврозоната и Нидерландия", съобщават от банката.

Централната банка все пак предупреди, че икономическата и геополитическата несигурност остават високи. Така например страната все още е изправена пред инфлация, по-висока от тази в останалата част на еврозоната. Въз основа на европейския метод на изчисление инфлацията в Нидерландия достигна 3,3 на сто през септември. Това означава, че в страната има най-голямо увеличение на цените след Белгия.

Според Нидерландската централна банка по-високата инфлация се дължи главно на свития пазар на труда и разхлабената фискална политика. Няколко сектора са нетърпеливи за нови служители. В момента са отворени около 400 000 свободни работни места. Затова компаниите се опитват да привлекат работници, като предлагат по-високи заплати.

Освен това на масата за колективно договаряне се договарят големи увеличения на заплатите. Данните на асоциацията на работодателите Ей Ве Ве Ен показват, че през миналата година заплатите са се увеличили средно със 7,1 на сто. Това е най-високата стойност за всички времена. През първите девет месеца на тази година ръстът на заплатите също е висок - 5,4 процента. Много компании, като например тези в сферата на хотелиерството и супермаркетите, прехвърлят по-високите разходи за заплати.

България е на първо място в ЕС през август по годишен ръст на строителството

Негативно въздействие върху финансовата стабилност

Освен това нидерландският държавен дълг все още е нисък - 46 процента от брутния вътрешен продукт и е доста под средния за еврозоната (89 на сто). Но Нидерландия и други държави от еврозоната провеждат разхлабена фискална политика и публичните дългове продължават да нарастват.

"Това има отрицателни последици за финансовата стабилност. При високо дългово бреме правителствата разполагат с по-малко възможности да подкрепят икономиката по време на насрещни ветрове", предупреждава Нидерландската централна банка. "Освен това държавите с високи нива на дълга са по-податливи на обрат на финансовите пазари, например поради нарастващо геополитическо напрежение. Например разходите за финансиране на тези държави нарастват средно четири пъти по-силно след геополитически шок, отколкото е случаят с държавите с нисък дълг."

Геополитическото напрежение, свързано с войните в Украйна и Близкия изток, продължава да предизвиква голяма несигурност. Заплахата от кибератаки също е сериозен риск. Според Централната банка на Нидерландия кибератака или смущения в работата на финансова институция могат да създадат рискове за финансовата система.

Последвайте канала на

Калина Христова
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини