Бе Ем Ве и "Мерцедес" отчитат спад на продажбите на тримесечна основа заради слабото търсене в Китай

  • 10 октомври 2024 13:35

  • 168
  • 3
Бе Ем Ве и "Мерцедес" отчитат спад на продажбите на тримесечна основа заради слабото търсене в Китай
© GettyImiges

Слабото търсене и ожесточената конкуренция в Китай са се отразили отрицателно на продажбите на Бе Ем Ве (BMW) и "Мерцедес" (Mercedes), съобщиха днес производителите на луксозни автомобили, цитирани от Ройтерс.

Германският автомобилен сектор се сблъсква с многобройни предизвикателства, вариращи от високи производствени разходи и управление на прехода към електрически превозни средства до спад на търсенето и по-сериозната конкуренция от Китай. 

Най-точната илюстрация на проблемите в сектора е неотдавнашното съкращаване на разходите, което предприе водещият европейски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen), който обмисля за първи път да затвори заводи в Германия. 

Продажбите на Бе Ем Ве за периода юли-септември са се понижили с 13 на сто, а "Мерцедес" – с 3 на сто.

Търсенето в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, страда заради застой в икономиката и чуждестранните автомобилостроители са изправени пред ожесточена конкуренция от местни производители , предлагащи по-евтини модели, най-вече електрически превозни средства.

Продажбите на Бе Ем Ве в Китай са се сринали с една трета, а "Мерцедес" с 13 на сто.

"Мерцедес"  отчита също и слаб глобален пазар на електрическите превозни средства с батерии със спад от 31 на сто на продажбите. При Бе Ем Ве те са нараснали с 10 на сто през тримесечието.

ЕС наложи неотдавна високи мита върху произведените в Китай електрически автомобили, тъй като се ползват с нелоялни държавни субсидии. Пекин отрича тези обвинения и заплашва с отвени мерки, а германските автомобилостроители, които си гарантират една трета от постъпленията в Китай, изразиха на висок глас опасенията си и призоваха за преговори. Европейските автомобилостроители не са склонни да купуват по-скъпи електрически автомобили , частично поради нехомогенната инфраструктура за зареждане.

"Мерцедес" понижи прогнозата за печалбите си заради спад на продажбите в Китай

Акциите на Бе Ем Ве и "Мерцедес" останаха без промяна след публикуването на данните. Компаниите понижиха годишните си прогнози през септември заради слабия китайски пазар, като Бе Ем Ве изтъкна и проблеми със спирачната система, доставена от "Континентал" (Continental).

Последвайте канала на

Калина Христова
168 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.10 | 16:17

3
Ноучете се да пишете правилно БМВ то по вашата логика съкратеното трябва да изглежда така БЕВ
ne

2024.10.10 | 14:06

2
mercedes beshe kola do 1995g sled tiova tova koeto se pravi e podobie na mercedes no ne e mercedes
Ха, ха, ха

2024.10.10 | 13:54

1
ГЕРМАНИЯ ОТИВА НА Б О К У К А, ОТНОВО ОТ ЧИФУТСКАТА МАФИЯ!

Добави коментар

Водещи новини