ФАО призовава за бързи действия, тъй като климатичният феномен "Ла Ниня" застрашава глобалната продоволствена сигурност

  • 20 септември 2024 22:05

  • 11464
  • 1
ФАО призовава за бързи действия, тъй като климатичният феномен "Ла Ниня" застрашава глобалната продоволствена сигурност
© Gettyimages

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) призова за незабавни глобални действия за справяне с очакваните предстоящи последици на климатичния феномен "Ла Ниня". Тя следва едно от най-силните климатични събития Ел Ниньо през 2023-2024 г., което е засегнало повече от 60 милиона души по света, включително чрез тежки суши в Южна Африка, пише организацията на официалната си страница.

Планът за изпреварващи действия и реагиране на "Ла Ниня" на ФАО описва основните необходими изпреварващи действия и ранни реакции, за да се защити поминъкът на селските общности, изложени на висок риск, и да се помогне на уязвимите земеделски общности да смекчат отрицателните ефекти върху селското стопанство и производството на храни.

"Ла Ниня" се очаква да започне между септември и ноември 2024 г. и да продължи през януари до март 2025 г., като доведе до екстремни климатични условия с тежки последици за продоволствената сигурност, особено след като около 282 милиона души вече са изправени пред остра продоволствена несигурност и спешно се нуждаят от помощ.

Ледникът „Страшния съд“ вещае световна трагедия

"Ла Ниня", климатичен феномен, характеризиращ се с охлаждането на централните и източните води на Тихия океан, нарушава световните климатични модели. Появява се на всеки 2 до 7 години и продължава между 9 и 12 месеца. Изменението на климата води до засилване на честотата и въздействието на екстремните климатични условия като тези, предизвикани от "Ел Ниньо" и "Ла Ниня".

Цели

Планът на ФАО за защита на общностите в риск има двустранен подход – да се действа преди прогнозираните сътресения, за да се предотвратят въздействията им, и да се предостави незабавна помощ, когато опустошението от "Ла Ниня" не може да бъде избегнато. 

Планът е проактивен и базиран на риска, предназначен да гарантира, че уязвимите семейства получават подкрепа преди прогнозираните опасности, като същевременно възприема адаптивен подход, за да гарантира, че ресурсите се преразпределят там, където са най-необходими.

Незабавна нужда от финансиране 

ФАО спешно търси подкрепа от донори за своя план и се нуждае от 318 милиона долара, за да осигури критична подкрепа на 10,5 милиона души в 39 високорискови страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

Средства са необходими най-спешно за прилагане на изпреварващи действия, тъй като задействащите механизми за тях вече са достигнати в части от Африканския рог и Латинска Америка. 

Според оценките на ФАО за всеки 1 долар, инвестиран в изпреварващи действия, има възвръщаемост за фермерските семейства от повече от 7 долара в избегнати загуби и допълнителни ползи. Тъй като 282 милиона души вече са изправени пред остра продоволствена несигурност в световен мащаб, залозите са високи и са необходими незабавни действия, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията, предупреждава организацията.

С наближаването на "Ла Ниня" очакваните въздействия върху световната продоволствена сигурност включват променени модели на валежите, с повишен риск от проливни дъждове и наводнения в някои региони и суша в други. Страните в Южна и Източна Африка, Латинска Америка и части от Югоизточна Азия са изправени пред значителни заплахи за селскостопанската производителност и поминъка в селските райони. 

"Ла Ниня" следва "Ел Ниньо"

Над 60 милиона души бяха засегнати в световен мащаб от "Ел Ниньо" през 2023-2024 г., който доведе до екстремни метеорологични явления като суши, горещи вълни и наводнения. Уязвимите региони като Южна Африка и Африканския рог бяха засегнати най-тежко, влошавайки продоволствената несигурност в райони, които вече са под силен натиск.

ФАО, в сътрудничество с правителства и партньори, отговори на кризата с "Ел Ниньо" чрез изпреварващи действия и спешни интервенции в 24 рискови страни в Азия, Източна и Южна Африка, Латинска Америка и Карибите. Организацията подкрепи 1,7 милиона уязвими фермери, помагайки за запазването на поминъка и продоволствената сигурност.

Въпреки това, предстоящото събитие "Ла Ниня", което се очаква между септември и ноември 2024 г., създава нови заплахи, включително суши, наводнения и циклони, които биха могли допълнително да влошат продоволствената несигурност във вече затруднените региони.

Следващата седмица Глобалната система за информация и ранно предупреждение на ФАО ще публикува друг доклад за историческите модели на "Ла Нина".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.21 | 07:38

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини