Петролът поевтинява в началото на новата седмица

  • 24 юни 2024 10:04

  • 253
  • 0
Петролът поевтинява в началото на новата седмица
© Getty Images

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия за втора поредна сесия под натиска на силния долар и сред устойчивите опасения на инвеститорите, че високите лихвени проценти скоро няма да започнат да намаляват, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха с 40 цента или 0,5 на сто до 84,84 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 39 цента или 0,5 на сто до 80,34 долара за барел.

Спадът все пак засега е символичен, тъй като и двата сорта поскъпнаха с около 3 на сто миналата седмица след данни за ръст на търсенето в САЩ.

"Доларът поскъпва след обявените в петък по-добри от очакваното PMI данни в САЩ и опасенията около резултатите от изборите във Франция", заяви Тони Сикамор, пазарен анализатор в Ай Джи (IG).

Петролът поевтинява сред опасения за спад на търсенето

Силният долар прави петрола по-малко привлекателен за опериращите с двуги основни валути.

Американските петролни запаси спадат, след като седма поредна седмица се отчита ръст на търсенето на бензин, а потреблението на самолетни горива се върна на нивата си от 2019 г. преди пандемията, се посочва в анализаторско съобщение на Ей Ен Зет (ANZ).

Влияние върху цените продължават да оказват и геополитическото напрежение, свързано с войната в Газа, както и украинските атаки с дронове срещу рески рафинерии, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини