Цените на петрола се задържаха около четиримесечен минимум

  • 05 юни 2024 09:33

  • 165
  • 1
Цените на петрола се задържаха около четиримесечен минимум
© Pixabay

Цените на петрола се задържаха близо до достигнатото четиримесечно дъно в днешната азиатска търговия. Пазарите оценяваха ефектите от най-новото решение на ОПЕК+ за увеличаване на доставките по-късно тази година, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се повишиха с 4 цента до 77,56 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол с доставка месец напред останаха без промяна – на ниво 73,25 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха с почти един долар вчера, спадайки до минимум от началото на февруари, след като предния ден се сринаха с около 3 долара.

Спадът последва съобщенията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+ планира да увеличи предлагането от октомври т.г., въпреки последните признаци за отслабване на растежа на търсенето на черно злато.

Споразумението, постигнато от ОПЕК+ в неделя, 02 юни, разшири така наречените доброволни ограничения на производството от ключови членове на организацията, включително Саудитска Арабия и Русия, до следващата година. Въпреки това, то предвижда отмяна на тези намаления на доставките през октомври тази година, по-рано, отколкото предполагаха мнозина.

"Брент остава под натиск, тъй като пазарът продължава да разглежда предложения от ОПЕК план за намаляване на доброволните съкращения като обвързващ ангажимент за увеличение с 500 000 барела на ден през четвъртото тримесечие на 2024 г., независимо от фундаменталните петролни перспективи или настроения в края на лятото", коментира анализаторът на Ар  Би Си (RBC) Хелима Крофт.

Последвайте канала на

Десислава Станева
165 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 10:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини