"Хонда" планира да изгради голяма фабрика за електромобили в Канада

  • 23 април 2024 15:56

  • 381
  • 1
"Хонда" планира да изгради голяма фабрика за електромобили в Канада
© GettyImiges

Японският автомобилостроител "Хонда" (Honda) е решил да изгради следващия си завод за електрически превозни средства в Източна Канада. Проектът е оценен на няколко милиарда долара, съобщи канадски правителствен източник пред АФП.

Споразумението трябва да бъде обявено в четвъртък, 25 април, според същия източник. То е било сключено с канадското федерално правителство, но и с провинция Онтарио, където ще бъде разположен заводът. Както правителството на Канада, така и провинцията ще допринесат с финансова подкрепа за проекта. 

Без да предоставя подробности, министърът на провинция Онтарио Дъг Форд приветства плановете на "Хонда" в началото на седмицата. 

Печалбата на "Хонда" расте на фона на силното търсене в САЩ и Европа

"Сключихме ново споразумение. Става дума за най-важното споразумение в историята на Канада. Ще е два пъти по-важно от това с "Фолксваген" (Volkswagen), което се оценява на 7 милиарда канадски долара", заяви той в понеделник в реч в Торонто. 

През януари, когато се спомена за първи път за споразумението с "Хонда" в японските медии, всекидневникът "Никей" обяви, че става дума за най-големите инвестиции на автомобилостроител в страната, или обща инвестиция от около 14 милиарда канадски долара.

Този завод на "Хонда", който ще бъде построен в Алистън, на час път от Торонто, ще е третият за електрически превозни средства в Онтарио, след тези на "Фолксваген" (Volkswagen) и на "Стелантис" (Stellantis) в Уиндзор.

Канада положи значителни усилия, за да привлече компаниите в сектора на електрическите превозни средства, насърчавайки ги чрез данъчни стимули, чиста енергия и редица стъпки за осигуряване на редки минерали.

Във федералния си бюджет, обявен миналата седмица, правителството на Джъстин Трюдо въведе нов данъчен кредит за бизнеса, предоставяйки отстъпка от 10 на сто върху разходите за строителство на нови жилища, използвани в ключови сегменти на веригата за доставки на електрически превозни средства.

През 2021 година "Хонда" си постави за цел изцяло да електрифицира гамата си от автомобили до 2040 година, като компанията предвижда колосални инвестиции, за да я постигне. 

Последвайте канала на

Калина Христова
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:10

1
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­м­о­­­м­­и­­ч­е­т­а­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­к­в­­­а­­т ­­-­­­ X­­1­­­8­­.­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини