ОПЕК + не вижда необходимост от промяна на текущото петролно производство

  • 25 март 2024 17:34

  • 263
  • 1
ОПЕК + не вижда необходимост от промяна на текущото петролно производство
© Gettyimages

ОПЕК и по-широкият формат ОПЕК + не виждат необходимост да предложат промяна в настоящата политика за производство на петрол, когато т.нар. "Съвместен министерски мониторингов комитет" (JMMC) се срещне  през следващата седмица, съобщи в социалната медийна платформа "Х" стоковият анализатор Джовани Стауново, цитирайки неназовани делегати, предаде БНР.

Членовете на ОПЕК+ решиха преди време доброволно да намалят петролното производство с 2,2 млн. барела на ден през настоящото тримесечие, както и удължаване на срока на действие на това споразумение и през вторите три месеца на 2024 г. Голяма част от тези намаления вече бяха в сила, включително доброволното съкращаване от страна на Саудитска Арабия на 1 млн. барела на ден.

Междувременно агенция Ройтерс цитира свои източници, според които правителството на Русия е наредило на компаниите да намалят добива на петрол през второто тримесечие, за да гарантират, че ще изпълнят договорената в рамките на ОПЕК + руска производствена цел от 9 млн. барела до края на юни.

Цените на петрола тръгнаха нагоре след понижението от миналата седмица

По-рано този месец руският вицепремиер Александър Новак каза, че Русия ще намали своя добив и износ на петрол с допълнителни 471 хил. барела на ден през второто тримесечие, в координация с някои членове на ОПЕК +.

Русия също така планира постепенно да облекчи съкращенията на износа и да се съсредоточи само върху намаляване на производството. Новак не е предоставил целевото ниво за добив, но производството ще спадне до почти 9 млн. барела дневно, ако това намаление бъде приложено, както е планирано.

Източниците на Ройтерс, които отказаха да бъдат назовани, защото не са упълномощени да говорят публично, посочиха, че руското правителство е поставило конкретни цели на всяка една компания, показвайки намерението си да изпълни ангажимента си към ОПЕК+ да намали добива, за да подкрепи международните цени на петрола.

Всички това допринесе за поскъпване на петрола с около 2% към 17.00 часа българско време, като фючърсите на петрол Брент достигнаха за кратко нивото от 87 долара за барел, а на американския лек суров петрол - над 82 долара за барел.

Междувременно рафинерия в югозападна Русия, притежавана и управлявана от държавния петролен гигант "Роснефт", спря приблизително половината от капацитета си за преработка на суров петрол след украинска атака с дрон през уикенда, казаха по-рано днес източници от индустрията пред Ройтерс.

В събота Дмитрий Азаров, губернатор на Самарска област, където се намира петролната рафинерия на "Роснефт" в Куйбишев, каза, че съоръжението е било атакувано от дронове. Една от двете първични инсталации за рафиниране на суров петрол се е запалила, каза губернаторът, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

Петролът поскъпва заради напрежението в Червено море

Украйна засили атаките срещу петролни рафинерии в Русия през последните седмици, които намалиха руския рафиниращ капацитет и според различи съобщения, Белият дом е загрижен за нарастващите международни цени на черното злато.

Съединените щати многократно са призовали Украйна да спре атаките си с дронове срещу руски петролни рафинерии поради оценката на Вашингтон, че ударите могат да доведат до руски ответни действия и да повишат световните цени на петрола, съобщи миналия петък и "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназовани източници.

Атаките с украински дронове срещу руски рафинерии през последните седмици са отнели до 600 000 барела дневен преработвателен капацитет в Русия, според голямата компания за търговия със стоки Gunvor.

"Това е важно, защото очевидно веднага ще удари износа на петролни дестилати", каза през миналата седмица главният изпълнителен директор на Gunvor Торбьорн Тьорнквист пред агенция Блумбъг в кулоарите на конференцията CERAWeek в Хюстън. "Така че това вероятно ще намали износа с няколкостотин хиляди барела, така че за мен това е проблем с дестилатите", добави изпълнителният директор.

По-малкият рафиниращ капацитет през второто тримесечие, дължащ се на поддръжката на рафинерията и спешните ремонти след атаките, може да бъде една от причините Русия да заяви, че ще се съсредоточи върху съкращенията на производството на петрол вместо върху износа при доброволното си намаляване на доставките през второто тримесечие, което е част от поетите в рамките на ОПЕК + ангажименти, отбелязват анализаторите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.25 | 22:51

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини