Bloomberg: Китай внася рекордно количество руски петрол през март

  • 18 март 2024 17:52

  • 414
  • 0
Bloomberg: Китай внася рекордно количество руски петрол през март
© Freepik

Китай е напът да внесе рекордно количество руски петрол този месец благодарение на скока на вноса на суров петрол от сорта "Сокол“, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на аналитичната компания Kpler.

През март азиатската страна е готова да приема около 1,7 милиона барела руски петрол на ден. Постъпленията от "Сокол“ ще се утроят спрямо февруари - до рекордните 379 хиляди барела на ден.

В допълнение към "Сокол“, Китай този месец активно купува и ESPO - сибирски петрол, доставян по тръбопровода "Източен Сибир - Тихия океан“. Според оценките тази цифра трябва да бъде 882 хиляди барела на ден, което би било рекорд от януари миналата година насам.

Bloomberg припомня, че Китай активно купува руски петрол от самото начало на войната в Украйна. Сега Пекин се възползва от спада на цените на сорта, настъпил поради опасенията на Индия от американски санкции. Търговците не са сигурни, че всички количества "Сокол“ ще стигнат до купувачите или ще бъдат разтоварен в складове на митниците. Това се дължи на колебанието на китайските банки по отношение на търговията с Русия на фона на новите "танкерни“ санкции.

Bloomberg: Русия изнася рекордни количества нефт

В края на миналата година стана известно, че Ню Делхи е спрял да приема руски петрол след санкциите на САЩ срещу танкерите. По това време кораби, превозващи приблизително пет милиона барела руски суров петрол от сорта "Сокол“ бяха акостирали в международни води край индийското крайбрежие. Впоследствие ситуацията започна да се променя: през февруари стана известно, че Индия е възобновила вноса на "Сокол“.

Също миналия месец бе съобщено, че Москва е получила безпрецедентен доход от износа на петрол.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини