Цените на жилищата в Германия с най-рязко понижение от 60 години през 2023 г.

  • 08 февруари 2024 13:34

  • 1313
  • 1
Цените на жилищата в Германия с най-рязко понижение от 60 години през 2023 г.
© Novini.bg/ Canva

Цените на жилищата в Германия се понижиха през 2023 г. с най-бързия годишен темп от 60 години, но спадът изглежда се стабилизира през четвъртото тримесечие, което поражда надежди за потенциално възстановяване през тази година, показват последни данни, цитирани от "Файненшъл таймс".

Германският индекс за недвижими имоти, който проследява продажбите на имоти в цялата страна, установи, че цените на еднофамилните жилища са паднали с 11,3% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2022 г., докато цените на апартаментите са спаднали с 8,9%, а на многофамилните къщи - с цели 20,1 на сто.

През четвъртото тримесечие на изминалата година имаше по-умерени спадове, след като някои банки понижиха лихвите си по ипотечните кредити.

"Възможно е да наблюдаваме началото на стабилизиране на цените на недвижимите имоти", посочи Мориц Шуларик, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW), добавяйки, че ипотеките "трябва отново да станат по-евтини, като по този начин стимулират търсенето", предаде БНР.

Германската банка за развитие инвестира 10 милиарда евро в устойчиво жилищно строителство

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.08 | 14:01

1
Иcкaте ли луд ceкc за 3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Сега е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим.----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини