Доставките на газ за Европа от "Газпром" през 2024 г. ще останат на досегашните нива

  • 03 януари 2024 10:47

  • 675
  • 1
Доставките на газ за Европа от "Газпром" през 2024 г. ще останат на досегашните нива
© gettyimages

Доставките на "Газпром" за Европа, без да се взема предвид турският пазар, през 2024 г. ще останат близки до нивата си от 2023 г. - около 28-29 милиарда куб. м, смятат експерти, цитирани от ТАСС. Частично увеличение би било възможно след пускането в експлоатация на газовия хъб в Турция, предаде БТА.

"Смятам, че през 2024 г. транзитът през Украйна ще продължи да функционира, както и досега и през страната ще преминат около 15 милиарда куб. м. Така износът на "Газпром" за Европа би останал близък до нивата си от 2023 г.", посочва експертът от "Финам" Сергий Кауфман.

Според Алексей Гривач от клуб "Валдай" износът за Европа по тръбопроводи остава стабилен в обем от по 2-2,5 милиарда куб. м месечно вече над година. Балансът обаче е крехък и опитите за нарушаването му продължават, изтъква той.

Цената на природния газ в Европа продължава да се понижава

По думите му има възможности износът да бъде увеличен през Турция, тъй като по тръбите има свободин мощности, но това е под риск от очакваното пускане в експлоатация на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

Според Кауфман засега газовият хъб в Турция не е необходим, тъй като износът по тръбопровода "Турски поток" е под проектната му мощност, а се очаква през втората половина на годината да се увеличи предлагането на втечнен природен газ. От тази гледна точка на газовия хъб в Турция може да се гледа по-скоро като на алтернатива на транзита през Украйна.

Последвайте канала на

Калина Христова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.03 | 13:13

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини