Цените на петрола са напът да се понижат за седма поредна седмица

  • 08 декември 2023 10:02

  • 681
  • 0
Цените на петрола са напът да се понижат за седма поредна седмица
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Коитировките на петрола се повишават днес, но се насочват към седмо поредно седмично понижение на фона на излишък в предлагането и слабо търсене в Китай, пише Ройтерс. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 1,29 долара или 1,7 на сто до 75,34 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол нараснаха с 1,11 долара или 1,6 на сто до 70,45 долара за барел.

Петролът на ОПЕК спадна под 79 долара за барел

И двата показателя паднаха до най-ниското си ниво от края на юни през предишната сесия, знак, че много търговци смятат, че на пазара има свръхпредлагане. Цените на Брент и на американския сорт са напът да поевтинеят съответно с 4,5 на сто и 4,8 на сто тази седмица, което е би представлявало най-голямата им понижение от пет седмици.

На този фон Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, вчера призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумение за съкращаване на добива за доброто на глобалната икономика, само дни след раздразнителна среща на клуба на производителите. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известни като ОПЕК+, постигнаха съгласие реди по-малко от две седмици да съкратят производството на суровината с общо 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на следващата година.

Притесненията за китайската икономика и нарастващото производство на петрол в САЩ също подхраниха спада на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9 на сто спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето. Същевременно в САЩ добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 милиона барела на ден, показаха късно снощи данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ.

Последвайте канала на

Калина Христова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини