Цените на сорта Брент вървят към понижение за шеста поредна седмица, въпреки че ОПЕК+ намали добива

  • 01 декември 2023 09:36

  • 211
  • 1
Цените на сорта Брент вървят към понижение за шеста поредна седмица, въпреки че ОПЕК+ намали добива
© Pixabay

Цените на петрола се понижиха в днешната търговия като европейския сорт върви към шеста поредна седмица на понижение, тъй като договорените съкращения на добива от страна на ОПЕК+ се оказват по-малки от очакваното, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 39 цента или 0,5 на сто до 80,47 долара за барел в азиатската търговия.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха спад от 23 цента или 0,3 на сто до 75,73 долара за барел.

Цените на сорта Брент са на нива, по-ниски от затварянето миналата седмица, но американският сорт компенсира някои загуби и се търгува малко по-високо равнище от миналата седмица.

ОПЕК+, която добива над 40 на сто от световния петрол, се фокусира върху намаляване на производството. Цените паднаха от около 98 долара за барел в края на септември заради опасения от по-слаб икономически растеж през 2024 г. и очаквания за излишък в предлагането.

Саудитска Арабия, Русия и други страни от ОПЕК+ се споразумяха за доброволно намаляване на добива с 900 000 барела на ден в допълнение към вече съществуващите съкращения на производството с 1,3 милиона барела на ден. Представителите им по-рано бяха обсъдили до 2 милиона барела на ден в нови ограничения на добива.

От "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) посочиха, че ходът на производителите на петрол е "временен отговор" и "труден за изпълнение", отбелязва Ройтерс, предаде БТА.

Саудитска Арабия, Русия, ОАЕ, Ирак, Кувейт, Казахстан и Алжир посочиха след вчерашната среща, че съкращенията, възлизащи общо на 2,2 милиона барела на ден, ще бъдат отменени постепенно след първото тримесечие, ако пазарните условия позволяват.

Отделно Бразилия заяви в четвъртък, че ще се присъедини към ОПЕК+ през следващата година. Подобен ход обаче няма да обвърже най-голямата страна в Южна Америка с намаляване на производството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 13:15

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини