Провал на лекарство за разреждане на кръвта срина акциите на „Байер“

  • 20 ноември 2023 14:49

  • 11423
  • 1
Провал на лекарство за разреждане на кръвта срина акциите на „Байер“
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Акциите на германската химическа корпорация „Байер“ (Bayer) се сринаха до най-ниското си ниво от десетилетие, след като дружеството спря в късен етап изпитването на ново лекарство за разреждане на кръвта, което не успя да докаже ефикасността си, предаде в-к „Файненшъл таймс“.

Германската компания обяви, че нейното проучване, изучаващо ефекта на препарата асундексиан за лечение на предсърдно мъждене, е показало „по-ниска ефикасност“, отколкото контролното лекарство.

Днес акциите на „Байер“ се сринаха с над 18% към 13:30 часа бълг. време, достигайки минимум от 2008 г. Това е най-големият еднодневен спад на книжата на „Байер“ и коства на компанията около 7,6 милиарда евро (8,3 милиарда долара) от пазарната ѝ оценка.

"Байер" отчете загуби за милиарди евро през третото тримесечие

Компанията съобщи, че е спряла изпитването на асундексиан по препоръка на независима комисия, наблюдаваща проучването. „Байер“ ще анализира допълнително данните, за да разбере резултата“ от проучването и ще го публикува. Компанията добави, че ще продължи да изследва лекарството в отделно изпитване за пациенти с инсулт.

Анализатори от британската банка „Барклис“ (Barclays) коментираха, че виждат провала на изпитването като „пълна изненада“.

През уикенда „Байер“ загуби ключов процес в САЩ, свързан с нейния хербицид за борба с плевелите „Раундъп“ (Roundup), който тя придоби, когато купи американската компания „Монсанто“ (Monsanto) през 2018 г.

Неуспехът усложнява предизвикателствата, пред които е изправен главният изпълнителен директор на „Байер“ Бил Андерсън, който наскоро каза, че представянето на конгломерата е „неприемливо“ на фона на усилията да се възстанови след сделката с „Монсанто“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
11423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 22:23

1
Да са живи и здрави опитните зайчета?

Добави коментар

Водещи новини