Световният индекс на цените на храните остана стабилен през септември въпреки скока на захарта

  • 06 октомври 2023 14:13

  • 699
  • 1
Световният индекс на цените на храните остана стабилен през септември въпреки скока на захарта
©
Слушай новината Слушай новината

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните беше до голяма степен стабилен през септември, тъй като пониженията на индексите за растителни масла, млечни продукти и месо компенсираха скока в цените на захарта и царевицата, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 121,5 пункта миналия месец срещу ревизираните 121,6 за август, съобщи агенцията днес.

Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци

Отчитането за август първоначално беше дадено като 121,4.

Показанията за септември са с 10,7 пункта по-ниски на годишна база и с 24 пункта под историческия им връх, достигнат през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Индексът на ФАО за зърнени култури се повишава с 1 процент спрямо предходния месец, тъй като цените на царевицата скачат със 7 процента, тласнати нагоре от силното търсене на бразилски доставки, по-бавните продажби в Аржентина и увеличените тарифи за товарни превози на шлепове в САЩ.

Международните цени на пшеницата падат с 1,6 на сто, благодарение на силните доставки и добрите перспективи за производство в Русия. Оризът, който скочи с почти 10 на сто през август, пада с 0,5 на сто през септември на фона на ниското търсене на внос, посочи ФАО.

Индексът на захарта скача с 9,8 на сто спрямо август, достигайки най-високото си ниво от ноември 2010 г. на фона на нарастващите опасения относно по-строгите перспективи за световно предлагане през предстоящия сезон, свързани с опасенията за въздействието на метеорологичния феномен Ел Ниньо върху производството.

Цените на растителното масло падат с 3,9 на сто, докато цените на млечните продукти бележат спад с 2,3 на сто - деветият пореден месечен спад, тъй като слабото световно търсене на внос и изобилните запаси във водещите производствени региони продължават да тежат върху сектора. Цените на месото падат с 1 процент.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година на 2,819 милиарда тона, което е малко повече от предишна оценка от 2,815 милиарда и около 0,9 на сто по-високо от нивата от 2022 г.

По-високата прогноза се дължи почти изцяло на по-положителни оценки за добива за Русия и Украйна, поради продължаващите благоприятни климатични условия, каза ФАО.

Агенцията на ООН заяви, че нейните кратки данни за предлагането и търсенето на зърнени култури определят световното производство на пшеница на 785 милиона тона, производството на груби зърна на 1,511 милиарда тона, което е с 2,7 на сто повече от 2022 г., и световното производство на ориз на 523,1 милиона тона.

Последвайте канала на

Десислава Станева
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.06 | 14:20

1
Стацилно нагоре

Добави коментар

Водещи новини