Петролът поевтинява

  • 20 септември 2023 09:42

  • 910
  • 0
Петролът поевтинява
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, отдръпвайки се от достигнатите вчера 10-месечни максимуми. Пазарите очакват решението за лихвените проценти на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, както и сигнали кога ставките ще бъдат на своята връхна точка и какво влияние ще окаже това върху търсенето на енергия, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, изгубиха 80 цента или 0,8 на сто до 93,54 долара за барел. Вчера Брент се търгуваше за 95,96 долара за барел, най-високата му цена от ноември 2022 г.

Американският лек суров петрол изтри 75 цента до 90,45 долара за барел, след като поскъпна до 10-месечен максимум от 93,74 долара за барел вчера.

"Повишенията на петролните цени си вземат малка почивка, тъй като всеки търговец очаква ключово решение на УФР, което може да наклони везните - дали икономиката на САЩ ще има меко или твърдо приземяване", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Моя добави, че петролният пазар все още е "много затегнат" и ще остане такъв в краткосрочен план.

Цената на петрола сорт Брент удари 15-месечен връх

Междувременно пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт, съобщиха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 5,25 милиона барела през миналата седмица. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха спад с 2,2 милиона барела.

"Големият спад в петролните запаси в САЩ и бавният добив на шисти в страната допринесоха за опасенията за доставките, идващи от удължените ограничения на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия", обясни Хироюки Кикукава, президент на "Ен Ес трейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан секюритис" (Nissan Securities).

Според него "ще има някои краткосрочни корекции в цените на петрола заради неотдавнашния скок, но очакванията, че както сорта Брент, така и Американският лек суров ще достигнат 100 долара за барел по-късно през годината ще останат непроменени".

Освен това руското правителство обмисля от 1 октомври т.г. до юни 2024 г. да наложи експортни мита върху всички видове петролни продукти. Новите мита ще са 250 долара за метричен тон - много по-високи от сега установените, и ще имат за цел да свият недостига на горива, са казали запознати източници пред Ройтерс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини