Първи спад за годината на цените на новопостроените жилища в Китай

  • 16 август 2023 12:29

  • 283
  • 1
Първи спад за годината на цените на новопостроените жилища в Китай
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на новопостроените жилища в Китай са се понижили за първи път от началото на годината през юли. Това представлява нов довод към поредицата от неблагоприятни данни, които сочат бърза загуба на по-широк икономически импулс и подчертават спешната необходимост от по-смела политическа подкрепа за китайския бизнес, предаде БТА, цитирайки Ройтес.

Ценовият спад на новопостроените жилища с 0,2 на сто на месечна база през юли последва застоя на цените през юни, според изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Националното статистическо бюро (NBS). Цените на новопостроените жилища са се понижили с 0,1 на сто през юли спрямо същия месец на миналата година, след като останаха без промяна през юни.

Спадът в цените на жилищата в Китай идва на фона на влошаваща се дългова криза при големите строителни компании, намаляващи инвестиции в имоти и продажби на жилища. Повечето анализатори очакват по-нататъшен спад в цените на жилищата и продажбите през следващите месеци, което представлява предизвикателство пред китайските власти, тъй като много сектори на икономиката са изправени пред засилващ се натиск на фона на отслабващо търсене.

Данните допълват редица слаби икономически показатели през последния месец, които предизвикаха призиви към властите да въведат по-смели мерки за подкрепа.

Имотният сектор в Китай, който до неотдавна беше един от стълбовете на икономическия растеж, продължава да е в затруднение въпреки удължаването на финансовата подкрепа за строителните предприемачи и стимулите за купувачите на жилища.

Сред 70 наблюдавани китайски града, в 49 е регистриран спад на цените на новите жилища през юли спрямо юни, докато при предходното месечно отчитане цените намаляха в 38 града.

Продажбите на жилища в редица страни от ЕС са намалели през 2022 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.16 | 14:06

1
Най голям е спадът при тпистайтите, между 7, и 12 кв. М.

Добави коментар

Водещи новини