Износът на Германия е бил в стагнация

  • 03 август 2023 10:22

  • 298
  • 0
Износът на Германия е бил в стагнация
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Износът на Германия е бил в стагнация през юни, отбелязвайки растеж от едва 0,1 на сто спрямо предходния месец, сочат публикувано днес официални данни, цитирани от Ройтерс. 

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение на показателя от 0,3 на сто на месечна основа. 

"Повече не се наблюдава силният устойчив двигател за растеж за икономиката на Германия", посочва Карстен Бжески, глобален ръководител на департамента по макроикономика в Ай Ен Джи (ING). 

Напрежението по веригите за доставки, по-фрагментираната световна икономика и фактът, че Китай все повече е в състояние да произвежда сам стоки, които преди купуваше от Германия, са факторите, оказали натиск върху износа през юни, посочва Бжески, предаде БТА. 

Дефицитът по външната търговия на Франция се е свил през май

Вносът се е свил с 3,4 на сто на месечна основа, сочат данни на статистическата служба. 

Балансът по външната търговия на най-голямата европейска икономика сочи излишък от 18,7 млрд. евро (20,45 млрд. долара) през юни, което е повишение спрямо леко коригираните данни за излишък от 14,6 млрд. евро предходния месец. 

Износът за страните от ЕС е нараснал с 1,3 на сто на месечна основа, докато експортът за САЩ се е свил с 0,2 на сто, а за Китай и Русия - със съответно 5,9 на сто и 2,3 на сто. 

Настроението сред германските износители леко се е влошило през юли, показа проучване на института "Ифо" миналата седмица. 

"Търсенето от чужбина се развива доста слабо. Това е и резултат от ограничителната парична политика в САЩ и Европа, последиците от която се усещат постепенно", посочи Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в "Ифо". 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини