Япония търси втечнен газ от Катар

  • 18 юли 2023 13:20

  • 394
  • 0
Япония търси втечнен газ от Катар
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Японският премиер Фумио Кишида се отправи към Катар като последна стъпка от обиколка си в Персийския залив, фокусирана върху осигуряването на бъдещи енергийни доставки и насърчаването на японските високи технологии. Това предаде агенция Ройтерс.

Японското газово лоби призова министър-председателя да осигури доставките на втечнен природен газ (LNG) от арабската страна.

Япония, която остава силно зависима от вноса на петрол и газ, не поднови няколко дългосрочни договора за втечнен природен газ с Катар, когато те изтекоха през 2021 г. и 2022 г., намалявайки значително вноса на газ от един от най-големите износители на втечнен природен газ в света.

В същото време няколко други азиатски купувачи подписаха дългосрочни договори за доставка на втечнен природен газ с Катар, включително рекордно дълга 27-годишна сделка с китайски вносители за газ от обширното разширяване на северното находище на Доха, което даде значителен тласък на арабската държава от Персийския залив. Производството на газ ще се увеличи. повече от 60%.

ЕК откри първия търг за общи покупки на газ в ЕС

Кишида посочи, че координацията с Катар е изключително важна за стабилизирането на световните пазари на втечнен газ.

Конкуренцията за втечнен природен газ се увеличи след избухването на войната в Украйна миналата година. Европа се нуждаеше от големи количества, за да замени газа, доставян от Русия.

Последвайте канала на

Калина Христова
394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини