"Порше" продаде значително повече коли през първото полугодие на годината

  • 12 юли 2023 17:03

  • 560
  • 0
"Порше" продаде значително повече коли през първото полугодие на годината
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германската автомобилна компания "Порше"  (Porsche) е продала значително повече спортни автомобили и джипове през първата половина на 2023 година. Щутгартският производител обяви, че между януари и юни е доставил 167 354 автомобила, или с около 15 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-значителен ръст на продажбите "Порше" е отбелязала в Европа и в частност в Германия, но продажбите в световен мащаб също са се увеличили, посочват от компанията.

Броят на превозните средства, доставени в Германия, е нараснал с 24 процента през първото полугодие.

След първите шест месеца можем да бъдем доволни от броя на доставените автомобили, коментира резултатите главният търговски директор на "Порше" Детлев фон Платен.

За същия период в останалата част от Европа марката, която е мажоритарна собственост на "Фолксваген" (Volkswagen), е продала с около 23 процента повече автомобили. В същото време продажбите в Китай са били с около 8 процента повече, а в Северна Америка - с около 12 процента.

"Порше" със скок на приходите от продажби за първото тримесечие

Спортните високопроходими автомобили (SUV) на "Порше" са били особено популярни сред клиентите. Продажбите на компактния SUV "Маркан" (Macan) са скочили с 26 процента през първото полугодие, отнесено към същия период на 2022 г., а тези на "Кайен" (Cayenne) - с 12 процента.

Новите варианти на легендата сред спортните автомобили - "911" - също са били много популярни, като ръстът на продажбите е бил 21 на сто.

Продажбите на изцяло електрическия спортен "Тайкан" (Taycan) обаче са отслабнали с 5 процента, намалявайки до 17 991 единици, тъй като се отчита липса на наличност на части за модела в сравнение с други модели, посочиха от компанията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини