Рязко поевтиняване на петрола с над 2%

  • 12 юни 2023 11:46

  • 658
  • 0
Рязко поевтиняване на петрола с над 2%
© Pixabay

Петролът поевтинява рязко с над 2% в началото на търговията в понеделник, тъй като опасенията относно отслабването на търсенето в най-големия потребител - Китай и нарастващото предлагане на руски суров петрол взимат превес над тези, свързани с допълнително намаляване на добивите от Саудитска Арабия.

Притесненията относно търсенето на важната енергийна суровина се задълбочиха след поредица от слаби китайски данни през миналата седмица, включително задълбочаване на промишлената дефлация и забавяне на износа.

Износът на руски петрол за Китай и Индия пък се повиши до рекордни нива през май дори след прилагането на ембаргото на Европейския съюз и механизма на Г-7 за ограничаване на цените, който започна да действа в началото на декември.

От друга страна, Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, обяви по-рано този месец намерението си да намали производството с допълнителни 1 млн. барела на ден до общо 9 млн. барела през юли - най-ниското ниво от години на фона на усилията за повишаване на цените на суровината.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,65% към 72,80 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,5% към 68,42 долара за барел, предаде БНР.

Днешното поевтиняване е факт и след като Goldman Sachs намали перспективите си за цените на суровината до края на годината.

Американската инвестиционна банка преразгледа отново надолу прогнозата си за края на годината и вече очаква цена на петрол Брент да остане под 90 долара за барел, след като през предходните шест месеца тя вече на да два пъти я ревизира в низходяща посока.

Напрежението на суровинния пазар се подсилва и от инвеститорските притеснения относно тазседмичните заседания на Федералния резерв на САЩ и на ЕЦБ, тъй като има опасения за по-нататъшно повишаване на лихвите в двете водещи икономики. Очакванията са, че на заседанието в сряда Фед може да направи пауза в цикъла на повишение на основната си лихва, но има известни опасения за ново затягане на лихвените ставки с 25 базисни пункта.

На заседанието на ЕЦБ в четвъртък пък се очаква ново повишение на основните лихви в еврозоната с 25 базисни пункта, което да бъде последвано още едно затягане на паричната политика на заседанието през юли.

Петролът на ОПЕК се задържа над 76 долара за барел

Последвайте канала на

Десислава Станева
658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини