Докога цените на храните на едро ще се понижават?

  • 09 юни 2023 11:24

  • 427
  • 3
Докога цените на храните на едро ще се понижават?
© Pixabay

В момента няма вихрени процеси на цените, има балансирано проявление на пазарните взаимодействия. Сега имаме нормален пазарен сблъсък. Думите са на Владимир Иванов, председател Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред  NOVA NEWS.

„До септември ще виждаме понижаване и нормализиране на цените на едро на храните. За пресните плодове и зеленчуци всичко зависи от климата”, смята той. Той не очаква драстични изменения на цените до септември-октомври. „Сега има свръхцена на зрелия лук, заради лошата реколта в Германия”, каза Иванов.

Ягодите и доматите поевтиняват по тържищата у нас

„Българските земеделци имат свръхголеми загуби от ниската цена на зърното и пшеницата”, каза той и по повод заливането на пазара с евтиното украинско зърно. Резултатът от това може да се отрази на националната сигурност, смята той. „Производителите ще намалят площите, което може да доведе до декапитилизация в сектора. Не бива да го допускаме, защото е важно за националната продоволствена сигурност. Производителите са гръбнакът на икономиката”, допълни Владимир Иванов.

Според него за зърното имаме реколта и обезпечение за две години напред, дори да не получим нов добив.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
427 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.06.09 | 18:02

3
ахахахах,все така ли ще се понижават?

2023.06.09 | 16:49

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.06.09 | 12:57

1
spokoino sega pri asenka dokazaniat evro pe dal shte si dodat cenite kakvito biaha pri negovoto prestapno upravlenie

Добави коментар

Водещи новини