Бизнес активността в еврозоната нараства по-бавно през май поради спад в производството

  • 05 юни 2023 13:42

  • 17432
  • 0
Бизнес активността в еврозоната нараства по-бавно през май поради спад в производството
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бизнес активността в страните от еврозоната се увеличава с по-бавни темпове през миналия месец на фона на повишена динамика в сектора на услугите, която компенсира спада в производството. Това сочат данните от ново проучване, което отчита и отслабване на ръста на цените, информира Ройтерс.

Общият индекс, който отчита бизнес нагласите на мениджърите по доставките в производствения и в сектора на услугите в еврозоната - Пи Ем Ай (PMI), изготвен от "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), намалява до тримесечен минимум от 52,8 пункта през май при 54,1 пункта през април.

Показателят, който се приема за индикатор за общото състояние на икономиката на еврозоната, е над нивото от 50 пункта, което е знак, че тя нараства. Той обаче е под прогнозираното равнище от 53,3 пункта. 

"Сравнително устойчивият икономически растеж в сектора на услугите би трябвало да гарантира, че еврозоната ще се възстанови частично. Той показва, че икономиката на еврозоната нараства през второто тримесечие, след като брутният й вътрешен продукт не отбеляза растеж през периода октомври (2022 г. – бел.ред.) - март 2023 г.", отбелязва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в "Хамбург къмършъл банк".

Индексът, който отчита бизнес нагласите на мениджърите по доставките в сектора на услугите в еврозоната - Пи Ем Ай (PMI), се понижава до 55,1 пункта през миналия месец при 56,2 пункта през април, когато отбеляза едногодишен максимум.

Значителен спад на германската инфлация през май

Показателят, който отразява нагласите на мениджърите по доставките в производствения сектор в еврозоната за развитието на бизнеса им - Пи Ем Ай (PMI), огласен през миналия месец, показа задълбочаване на индустриалния спад на фона на понижено търсене от страна на клиентите въпреки спада на цените.

Индексът, който показва обемите на промишленото производство в еврозоната, се понижава до 56,4 пункта, което е най-ниското му равнище от април 2021 г., предаде БТА.

Последвайте канала на

Калина Христова
17432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини