КЗП започва проверки на компаниите за бързи кредити

  • 02 юни 2023 14:25

  • 1581
  • 1
КЗП започва проверки на компаниите за бързи кредити
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Започват проверки в цялата страна на небанковите финансови институции за добросъвестното зачитане на правата на потребителите по сключени договори за бързи кредити. Това съобщи служебният министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. От днес екипи на Комисията за защита на потребителите започват инспекции на място в офисите на тези компании, съобщиха от Министерството.

През последните месеци Комисията извърши предварителен преглед на договорите и счетоводните документи на компаниите, опериращи у нас. Той показва наличие на сериозни нарушения, в това число нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара.

Повод за проверките са и множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и др. В миналото е правен опит проблемът да се реши чрез нов закон, напомнят от министерството. Експертният анализ обаче показва, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

БНБ повиши основната лихва, кредитите ще поскъпнат

Затова основна цел на проверките е отстраняване на всички подобни незаконни практики, за да бъдат правата на клиентите максимално защитени. Ще се цели и постигане на по-добра информираност и гаранции за потребителите на бързи кредити.

В средата на май БНБ съобщи, че бързите кредити, отпуснати от дружествата, специализирани в кредитиране (известни и като фирми за бързи кредити), са били 4,64 млрд. лв. към края на март, докато за същия период на миналата година -  3,9 млрд. лв. Увеличението е със 733 млн. лв. или с 18,8 на сто на годишна база.

Константин Тодоров
1581 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.03 | 10:23

1
А що ве... Няя проблеми ....те си ги връщат борчовете ....

Добави коментар

Водещи новини