Рублата остава стабилна въпреки подкрепата на данъчните плащания от износители

  • 29 май 2023 11:52

  • 365
  • 1
Рублата остава стабилна въпреки подкрепата на данъчните плащания от износители
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руската валута днес остана стабилна на ниво от около 80 рубли за долар, в момент в който компаниите-износители износителите погасяват местните си месечни задължения, конвертирайки чуждата си валута в рубли. Липсата на по-значителен ръст на руската валута в този момент бележи отслабване на фактора на подкрепа, осигуряван от данъчните плащания, което може да отвори вратата към отслабването на рублата, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Към 10.15 часа бълг. време руската валута наддаде с 0,1 на сто до 80 рубли за долар, но загуби 0,3 на сто спрямо еврото до 86,94 рубли.

От днес данъчните плащания са дължими, но някои продажби на чуждестранна валута може да са ограничени заради празници в САЩ и Великобритания.

Местното търсене на чуждестранна валута също вреди на рублата в момент, в който руските вносители все още пренасочват търговията от запад на изток в търсене на нови модели на търговия.

Руската рубла падна до най-ниското си ниво спрямо долара от началото на април

Относително стабилната ситуация на енергийните пазари трябва да позволи на рублата да задържи позицията си около 80 за долар, дори когато периодът на данъчните плащания приключи, коментира Богдан Зварич, главен анализатор на Banki.ru.

Руските борсови индекси се повишиха в днешната ранна търговия, като базираният в рубли индекс MOEX достигна рекордно високо ниво от 5 април 2022 г., като се повиши с 0,8 на сто спрямо петък.  

Деноминираният в долари RTS прибави 0,9 на сто до 1064,8 пункта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2023.05.29 | 19:38

1
фашиста путин фалира русия - края идва

Добави коментар

Водещи новини