Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали през април въпреки високата инфлация

  • 26 май 2023 12:00

  • 282
  • 1
Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали през април въпреки високата инфлация
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Потребителите във Великобритания са увеличили разходите си през април, а обемите на продажбите на дребно през периода февруари – април са нараснали с най-бързия темп от близо две години. Това показват най-новите данни на британската Служба за национална статистика (ONS), цитирани от Ройтерс.

Обемите на продажбите през април са се повишили, надминавайки очакванията - с 0,5 на сто спрямо март, когато необичайно проливните дъждове задържаха купувачите у дома, сривайки продажбите с 1,2 на сто, обясниха от статистическата служба.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че обемите на продажбите ще нараснат с 0,3 на сто.

През февруари - април продажбите са били нагоре с 0,8 на сто спрямо предходните три месеца, отбелязвайки най-голямото подобно увеличение от тримесечието юни – август 2021 г.

Годишният растеж на потребителските цени във Великобритания се забави до 8,7 на сто през април от 10,1 на сто през март, но основната инфлация се повиши.

Обемите на продажбите на дребно през април обаче са били с 3 на сто по-ниски в сравнение със същия месец на 2021 г., спадайки повече, отколкото анализатори прогнозираха в анкета на Ройтерс. Продажбите на хранителни продукти са намалели с 2,7 на сто на годишна база. Тези данни онагледяват ефектите върху британските потребители от високите темпове на инфлация.  

МВФ очаква Великобритания да се изплъзне от рецесията

Гуверньорът на Централна банка на Великобритания - "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли предупреди по-рано през седмицата, че инфлацията през идните месеци може да се окаже "лепкава и упорита".

Запитан дали се чувства комфортно "Банк ъв Ингланд" да направи всичко необходимо, за да намали инфлацията, дори ако това предизвика рецесия, британският финансов министър Джереми Хънт днес каза пред телевизия "Скай нюз", че "ако искаме да имаме просперитет, ако искаме растяща икономика, ако искаме да намалим риска от рецесия, трябва да подкрепим "Банк ъв Ингланд" в трудните решения, които взима".

Според Хънт не може да има компромис между намаляването на инфлацията и риска от провокиране на рецесия.

Последвайте канала на

Калина Христова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.05.26 | 18:04

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини