Кредитирането на британското правителство се е увеличило

  • 23 май 2023 11:29

  • 615
  • 1
Кредитирането на британското правителство се е увеличило
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кредитите, изтеглени от правителството на Великобритания, са се увеличили до 25,6 млрд. бр. лири (31,8 млрд. д.) миналия месец на фона на разходите по схеми за енергийно подпомагане, по-високите социални вноски и нарастващите лихви по дълга. Това сочат официални данни, цитирани от ДПА, предаде БТА. 

Според националната статистическа служба на страната това е вторият най-висок показател, отчитан за месец април. По-високо кредитирането е била само през април на пандемичната 2020 година. 

Спрямо същия месец на миналата година кредитите са се увеличили с 11,9 млрд. бр. лири и силно надвишават със 7,7 млрд. бр. лири очакванията на експертите и с 3,1 млрд. бр. лири прогнозите на правителствената Служба за бюджетна отговорност.       

"Правилно е да заемем милиарди, за да защитим семействата и бизнеса от последиците на пандемията и енергийната криза на (руския президент Владимир) Путин", посочва финансовият министър Джереми Хънт. 

По думите му обаче сега дългът и кредитирането остават твърде високи, поради което сред приоритетите на правителството ще бъде понижаването на дълга. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.23 | 11:35

1
Господарите потъват ужасно бързо! Какво ще правя ,като си тръгнат от България? Пак ще духам на непознати на околовръстното, изглежда!

Добави коментар

Водещи новини