Британският финансов министър ще обсъди цените на храните с производители

  • 23 май 2023 10:32

  • 267
  • 0
Британският финансов министър ще обсъди цените на храните с производители
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британският финансов министър Джереми Хънт планира да изрази опасенията си от поскъпването на храните и да обсъди начини за облекчаване на финансовия товар върху домакинствата на среща с производители на хранителни стоки днес. Това се съобщава в комюнике на пресслужбата му, цитирано от Ройтерс.

"Цените на хранителните стоки продължават да са упорито високи, така че трябва да разберем какво ги задвижва", посочва Хънт в комюникето.

Тази среща идва седмица, след като премиерът Риши Сунак бе домакин на среща на върха за хранителните стоки, на която присъстваха фермери, доставчици, търговци на дребно, браншови организации. Целта бе да се насърчат растежа, иновациите и устойчивостта в сектора.

Пресслужбата обяви, че Хънт планира да се срещне и с представители на Органа за защита на конкуренцията и пазарите, който миналата седмица обеща да засили работата си по отношение на цените на хранителните стоки, след като те достигнаха 46-гоидшен максимум през март, предаде БТА.

Инфлацията в ЕС спада до 8,1 на сто, в България - до 10,3 на сто 

Според официалните данни цените на хранителните стоки във Великобритания са били с 19,1 на сто по-високи през март, отколкото през същия месец на предходната година, което е най-голямото увеличение от август 1977 година, а през април инфлацията в сектора е достигнала 17,3 на сто. 

"Инфлацията при хранителните стоки засяга непропорционално силно домакинствата с ниски доходи, които харчат по-голямата част от приходите си за хранителни стоки и могат в по-малка степен да заменят това, което традиционно купуват, за по-евтини алтернативи", се посочва в комюникето.

Правителството ще обмисли актуализацията на правилата за ценообразуване, след като приключи проверката на органа за конкуренцията, добави финансовото ведомство.

Последвайте канала на

Калина Христова
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини