Ердоган: Зърнената сделка се удължава с два месеца

  • 17 май 2023 17:35

  • 546
  • 0
Ердоган: Зърнената сделка се удължава с два месеца
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено с още два месеца, съобщи днес турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, ден преди възможното оттегляне на Русия заради пречки пред износа на руско зърно и торове, съобщава БТА.

Ердоган каза това пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след като последният кораб отплава от украинско пристанище по силата на споразумението.

Сделката, чийто срок изтичаше утре, осигурява безопасен износ през Черно море на украинско зърно. 

Киев: Срокът на зърнената сделка може да изтече в петък

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, а през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март тази година Русия обяви удължаването на сделката с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. Москва многократно е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката зависи от изпълнението на руската част от споразумението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини