Производството на ориз в Азия се увеличава

  • 09 май 2023 09:32

  • 352
  • 0
Производството на ориз в Азия се увеличава
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Производството на ориз в Азия се очаква да нарасне тази година, тъй като по-високите цени стимулират фермерите да разширят площите и да използват повече торове, облекчавайки опасенията за доставките, след като производството претърпя първия си спад от седем години през 2022 г., пише Ройтерс, цитирани от БТА.

Производството от наскоро прибрани извън сезона оризови култури в Индия и Тайланд, двата най-големи износители в света, надхвърли нивата от миналата година и фермерите се подготвят за засаждане на основните култури през следващите месеци, като цените се движат близо до двугодишни върхове.

Светът е изправен пред най-големия недостиг на ориз от 20 години насам

Големите производители в северното полукълбо, включително Индия, Пакистан и Тайланд, ще започнат да засаждат основните си култури през май и юни, каза Шърли Мустафа, икономист в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

По-голяма площ ще бъде засадена с ориз "в отговор на повишаването на цените на ориза, а по-големият достъп до торове може да поддържа увеличаване на производството от тези култури", допълни Мустафа.

Ограниченията на износа на Индия миналата година, съчетани с по-ниското глобално производство след горещата вълна в Китай и наводненията в Пакистан, вдигнаха цените на основния продукт, задълбочавайки притесненията относно инфлацията на храните.

Цените обаче се понижиха през последните седмици, като широко използваната вариация 5 процента натрошен ориз в Индия и Тайланд се котират доста под двугодишните върхове, наблюдавани по-рано през 2023 г.

Производството от зимно засят ориз в Индия скочи до 22,8 милиона тона от 18,5 милиона тона преди година, тъй като над средните валежи през септември-октомври позволиха на фермерите да се разширят. Отскокът компенсира спада на летните посеви.

В Тайланд продукцията от тазгодишната извънсезонна реколта се очаква да се повиши до 5,1 милиона тона, което е с 24 процента повече от преди година, според ФАО.

"Миналата година дъждовете бяха много добри и резервоарите имаха достатъчно вода за напояване", сподели базиран в Банкок търговец в международна търговска компания.

В световен мащаб площите, заети с ориз, се очаква да нараснат до 165,70 милиона хектара през 2023/24 г. от 163,74 милиона хектара, според Международния съвет по зърното (IGC). Предвижда се световното производство да нарасне до 521,49 милиона тона спрямо 509,30 милиона тона.

"Цените са по-високи и очакваме това да насърчи засаждането на реколта 2023/24, особено в големите износители", заяви Питър Клуб, пазарен анализатор в Международния съвет по зърното.

Производителите на ориз, насърчени от по-високите цени на зърното и по-ниските разходи за хранителни вещества за културите, също се очаква да използват повече торове, за да увеличат добивите.

Цените на торовете паднаха през тримесечието от януари до март, тъй като доставките от Беларус, третият по големина износител на поташ (калиев карбонат), се възобновиха и разходите за ключови суровини, включително азот, паднаха от върховете през 2022 г.

Времето обаче остава ключът към производството на ориз в Азия, като някои синоптици прогнозират събитието Ел Ниньо, което носи засушавания в големи части от Азия.

"Що се отнася до метеорологичните условия, да, рано е и има известно безпокойство относно въздействието на Ел Ниньо върху валежите в Азия. Разбира се, продължителността и интензивността на тези метеорологични системи ще определят крайните условия", заключи Клуб.

Последвайте канала на

Калина Христова
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини